Kuntavaalien mahdollinen siirtäminen huhtikuusta myöhäisempään ajankohtaan olisi raskas epäonnistuminen oikeusministeriöltä ja hallitukselta, oppositiopuolue kokoomus arvioi tiedotteessaan.

Kokoomus kuitenkin on vaalien siirätmisen takana.

Joudumme antamaan oikeusministeriölle lisäaikaa vaalien järjestämiseksi kesäkuussa, koska järjestelyjä ei ole kyetty tekemään asianmukaisesti. Jos vaaleja siirretään, on tehtävä kaikki mahdollinen sen eteen, että ne voidaan turvallisesti järjestää, puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo.

Kuntavaalien siirtämisestä tehtäneen päätös tänään.

Oikeusministeriö on esittänyt vaalien siirtoa kesäkuulle tai jopa syksyyn koronatilanteen takia.

– Kokoomus edellyttää, että oikeusministeriö ratkaisee karanteenissa ja eristettynä olevien äänioikeuden toteutumisen sekä äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuuden. Lisäksi oikeusministeriön virka-arvio ja THL:n arvio tautitapausten arvioidusta kehityksestä on julkaistava, Kokko sanoo.

Lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa vieraana ollut THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta arvioi, että vaalien järjestäminen olisi terveysturvallisempaa kesäkuussa kuin huhtikuussa.

Aiemmin tällä viikolla SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi Kuntalehdelle kuulleensa asiantuntijoiden arvioineen, että kuntavaalit olisi mahdollista järjestää terveysturvallisesti huhtikuussa.

Kokoomus kritisoi oikeusministeriön varautumisen olleen koko vaaleihin valmistautumisen ajan puutteellista.

– Vielä viikko sitten terveysviranomaisten ja oikeusministeriön näkemys oli se, että vaalit voidaan järjestää huhtikuussa. Oikeusministeriö esitti yllättäen perjantaina näkemyksen, että vaalien pito laillisesti ja turvallisesti on vaarantunut, Kokko sanoo.

Kokon mukaan puoluesihteerityöryhmässä on syksystä asti tuotu esiin vaihtoehtoja, joilla vaalien turvallisuutta voitaisiin lisätä ja varautua vaalien toimittamiseen pandemian pahentuessa.

– Ministeriö ei ole tarttunut näihin esityksiin, vaan on antanut tilanteen ajautua vaalien siirtämiseen. Oikeusministeriö ja hallitus ovat epäonnistuneet raskaasti turvallisten vaalien järjestämisessä, Kokko sanoo.

 Vastaavia näkemyksiä on esitetty aiemminkin. Politiikan tutkija Johanna Vuorelma totesi Twitterissä helmikuussa pitävänsä vaalien mahdollista siirtämistä toteutuessaan korona-ajan suurimpana epäonnistumisena Suomessa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola twiittasi perjantaina muistutuksen, että vaalien siirtämisen takana tulee olla vankka yksimielisyys.

Kuntavaalien kohdalla yksimielisyyttä ei ole. Pääoppositiopuolue perussuomalaiset on vastustanut vaalien siirtämistä.

Vielä tammikuussa mm. vihreiden ja keskustan puoluesihteerit arvioivat Kuntalehdelle, että vaalit tulisi pyrkiä pitämään huhtikuussa.

Kokoomuskorostaa tiedotteessaan sen tärkeyttä, että demokratia kestää myös poikkeusoloissa.

– Yhtä tärkeää on, että suomalaisten terveyttä ei vaaranneta ja että jokaisella on mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan. Kokoomus tukee virkavastuulla valmisteltua esitystä vaalien siirrosta, mikäli ongelmakohtiin puututaan vakavasti ja oikeusministeriössä valmistellaan nykyistä laajemmat poikkeusjärjestelyt vaalien turvallisuuden ja laillisuuden turvaamiseksi.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*