Tornion kaupunginvaltuusto päättää maanantaina kantansa kaupunkiin suunniteltuun turvapaikanhakijoiden järjestelykeskukseen.

Maahanmuuttovirasto vahvisti torstaina, että keskusta suunnitellaan Tornioon lähellä rajaa sijaitsevaan tyhjillään olevaan lukioon.

Vaikka virallinen päätös puuttuu, viikonlopun aikana tehdään jo valmisteluja keskuksen perustamista varten. Ylen mukaan Torniossa valmistaudutaan viikonloppuna tulevien pakolaisten varalle telttamajoituksella.

Sisäministeri Petteri Orpo, kok., vetosi Tornioon aiemmin tällä viikolla, että se nopeuttaisi asian käsittelyä kunnallisessa päätöksenteossa. Sisäministeriö olisi halunnut järjestelykeskuksen toimintaan jo perjantaina.

– Tavoitteena on, että keskus on toiminnassa heti valtuuston päätöksen jälkeen tiistaiaamuna, Maahanmuuttoviraston tiedotteessa todetaan.

Kokousteknisistä syistä järjestelykeskusta ei voitu käsitellä valtuustossa vielä tällä viikolla, kertoo Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Katri Kulmuni, kesk., Kuntalehdelle. Kokouskutsu pitää lähettää vähintään neljä vuorokautta ennen kokousta.

– Saimme asiasta tiedon maanantaina. Tiistaina oli valtuuston informaatiotilaisuus. Siitä neljä vuorokautta eteenpäin, niin maanantai on ensimmäinen mahdollinen päivä, Kulmuni kertoo.

Turvapaikanhakija pysyy keskuksessa käsittelyn ajan

Valtioneuvosto teki päätöksen järjestelykeskuksesta torstaina.

Ulkomaalaislain mukaan valtioneuvosto voi päättää järjestelykeskuksen perustamisesta, kun maahantulijoiden määrä on poikkeuksellisesti niin suuri, ettei maahantulon edellytysten selvittäminen ja maahantulijoiden rekisteröinti ole mahdollista tavallisessa menettelyssä.

– Järjestelykeskuksen tavoitteena on saada kaikki tulijat rekisteröityä hallitusti. Turvapaikkaprosessin alkuvaiheen nopea hoitaminen on välttämätöntä päätöksenteon tehokkuuden varmistamiseksi ja vastaanoton kustannusten hallitsemiseksi, sisäministeriö tiedottaa.

Turvapaikanhakija voi lain mukaan viettää järjestelykeskuksessa korkeintaan seitsemän vuorokautta. Siten keskus ei ole pysyvä ratkaisu, mutta helpottaa akuuttien ruuhkien purkamisessa.

Turvapaikanhakija velvoitetaan oleskelemaan rekisteröinnin ajan keskuksessa, jollei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä. Rekisteröinnin jälkeen turvapaikanhakijat pääsevät siirtymään vastaanottokeskuksiin.

– Tornio vuokraa tilat, SPR pyörittää. Tehdään yhteistyössä rajaviranomaisten, tullin ja poliisin kanssa, Kulmuni kuvailee.

Kulmunin mukaan Tornio on ollut hyvin tiiviisti yhteydessä sisäministeriöön.

– Sieltä on luvattu meille kaikki mahdollinen tuki.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Piti alunperin vattasa Bmadille ””-postauksen kommenttiketjuun, mutta nyt kun ne4emme4 aihetta ke4sitelle4e4n erikseen, niin pistete4e4npe4 te4he4n. Nimitte4in te4me4 ”BB = suomalaisen nykynaisen muotokuva?” on eritte4in osuva postaus! Tongin myf6s esille jossa pari puhuvaa pe4e4te4 (entisie4 kilpailijoita?) analysoivat tilannetta. Heide4nkin mieleste4e4n ”minnat” he4pe4iseve4t toiminnallaan (no pun intented) jopa myf6s muut naiset. Bmad kirjoitti: ”Naisten seksikartelli, sisaryhtyme4 pyrkii pite4me4e4n naiset vallassa ja perinteisen feministisen ajattelun ikeesse4, mutta aina joku yksilf6 haluaa ne4hde4 asiat niin kuin ne ovat ja siksi on olemassa poikkeuksellisia naisia, jotka haluavat hekin tiete4e4 asioista ja ve4hinte4e4nkin puhua sukupuolten ve4lisiste4 motiiveista oikeilla nimille4e4n.” Nuo poikkeukselliset naiset eive4t nyt siis ole ”BB-minnoja”, vaan niite4 todellisia helmie4, jotka antavat seksi jopa AT-miehille, ike4e4nkuin perusteitta jopa? Te4sse4kin ketjussa joku ve4itti, ette4 sellaiseksihan ”vapautuneet” naiset muuttuisivat – vaikka todellisuus on ette4 vapaus tuottaa le4hinne4 ”minnoja”, jos mite4e4n. Minulle ei ”minna” kelpaisi. Ja todella poikkeavat naiset ovat e4e4riharvassa. Tunteeko monikaan edes yhte4?Hf6lmf6 anonyymi kirjoitti:”Jos naiset harrastaisivat enemme4n irtosuhteita, on totta, ette4 niiste4 suuri osa kasautuisi edelleen samoille miehille. Siite4 huolimatta stigmatisoitumisen poistuminen madaltaisi huomattavasti kynnyste4 ottaa silloin te4llf6in myf6s AT-mies se4nkye4 le4mmitte4me4e4n, kun muutakaan ei tarjolla ole. Ja kun pillua olisi saatavilla enemme4n, naisilta le4htisi valttikortit kiriste4e4 ravintolaillallisia yms, mike4 sekin koituisi etenkin niiden miesten eduksi, joille nyt kere4e4ntyy liikaa seurustelukustannuksia.”Kuten te4me4n pe4ive4n postauksestakin ilmenee, ei naisille ole mike4e4n ongelma olla mieluummin ilman, kuin paremman puutteessa tyytye4 AT-mieheen. Jos heide4n todella tekisi mieli seksie4, niin kait site4 harrastettaisiin ve4hemme4nkin valioiden miesten kanssa, mutta sepitysmoottorit ke4yve4t viele4 kuumempina: ”Eihe4n site4 voi myf6nte4e4 panneensa jotakuta alhaista! Mite4 nyt kaveritkin ja koko sisarhegemonia olisi mielte4 asiasta?” Uskon ette4 naisten mahdollisuus kiriste4e4 illallisia ja muita syntyy le4hinne4 KT-miesten sankasta joukosta. He eive4t saa seksie4 useimmiten ”suoraan”, ilman piente4 temppuilua, kuten YT-miehet, mutta saavat kuitenkin ve4he4n, varsinkin jos hieman panostavat. Se4e4li vaan naiset tajuavat sitten ke4rkkye4 ne4ite4 panostuksia jokaiselta KT-miehelte4 vuoronpere4e4n, maksimoiden oman etunsa…AT-miesten ja alimman tason KT-miesten pite4isi tehde4 vallankumous. 🙁

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*