Ainakin Kuhmoinen, Iitti ja Savonlinna haluavat muuhun itsehallintoalueeseen kuin nykyisen maakuntansa mukaan määräytyvään. Kunnat ovat ottaneet kantaa asiaan vastauksissaan, jotka ne ovat antaneet sote-uudistusta ja itsehallintoalueiden perustamista koskevaan lausuntopyyntöön.

Kunnilta pyydettiin nimenomaan valtuuston kantaa tähän kysymykseen.

Iitti ja Kuhmoinen ovat jo nyt yhteistyössä kuuluvat jo nyt toiseen sairaanhoitopiiriin kuin mihin maakuntajako viittaisi.

Kuhmoinen kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin, ja se katsoo Pirkanmaan itselleen sopivaksi itsehallintoalueeksi.

Kuhmoisten keskisuomalainen naapuri Jämsä kuuluu myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin. Jämsän kaupunginhallitus päätti maanantaina tukan äänestyksen jälkeen esittää ensi viikolla kokoontuvalle valtuustolle, että myös Jämsä katsoisi Pirkanmaan itsehallintoalueen itselleen sopivaksi.

Kymenlaaksossa sijaitseva Iitti haluaa kuulua Päijät-Hämeen itsehallintoalueeseen. Iitin sote-palvelut on vuodesta 2007 hoitanut Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä.

Iittiläiset ovat myös kansanäänestyksessä viime syksynä ilmaisseet haluavansa kuulua Päijät-Hämeeseen. Äänestysprosentti oli 63,1 ja Päijät-Hämeen kannatus 92,2 prosenttia.

Savonlinna haluaa mieluummin Pohjois-Savon kuin Mikkeli-keskeisen Etelä-Savon itsehallintoalueeseen.

Myös Joroinen ja Pieksämäki katsovat Kuopion suuntaan ja Heinävesi Pohjois-Karjalaan.

Kuntien lausuntoaika päättyy 9.2. Monella kunnalla kanta ratkaistaan vasta ensi viikolla kokoontuvissa valtuustoissa.

Edit: Muutettu otsikkoa ja Lisätty maininta Joroisista, Pieksämäestä ja Heinävedestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onhan se mielenkiintoista seurata, että onko kunnanvaltuuston yksimielisellä päätöksellä mitään merkitystä siihen mihin maakuntaan Kuhmoinen haluaa. Epäilen, että kuntaa on kuultu ja päätökset suhmuroidaan muualla niinkuin Kuhmoisten kohdalla ennenkin on käynyt.
    Ihmetyttää tuo Jämsän pohtiminen. Uudet päättäjät eivät ilmeisesti ole tutkineet historiaa. Sieltä kyllä selviäisi mitä hyvää ja kuinka helposti se hyvyys on Keski-Suomen maakunnasta Jämsän suuntaan tullut. Kyllä lupauksia riittää ennen vaaleja niin Kuhmoisille kuin Jämsällekin, mutta siihen ne taitavat jäädä.

  2. Tässä asiassa pitäisi kunnioittaa kuntien tahtoa. Se edesauttaa alueellisen jaotuksen hienosäätöä ja tuottaa todennäköisesti toimivampia ratkaisuja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*