Euroopan parlamentin alustava paikkajako 2024 vaalien jälkeen. (Kuva: Tietomuotoilutoimisto KRUT)

Keskustaoikeistolainen EPP on säilymässä Euroopan parlamentin suurimpana ryhmänä. Maanantaiaamun tuloslaskentatilanteen mukaan se on saamassa parlamentissa 184 paikkaa. Suomessa kokoomus (4 paikkaa) kuuluu tähän ryhmään.

Toiseksi suurimpana on pysymässä sosiaalidemokraattinen S&D-ryhmä 139 paikkaa. Suomessa SDP (2 paikkaa) kuuluu luonnollisesti tähän.

Renew Europe on säilymässä kolmanneksi suurimpana, vaikka se on menettämässä parikymmentä paikkaa edelliseen kauteen nähden. Nyt paikkoja on tulossa 80, kun aiemmin paikkamäärä oli 102. Suomesta keskusta (2) ja RKP (2) ovat osa tätä ryhmää.

Parlamentin paikkamäärät eivät ole suoraan verrannolliset edellisten vaalien tulokseen, sillä aiemmin parlamentti oli 705-paikkainen ja nyt se on 720-paikkainen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Maanantaiaamun ääntenlaskennasta puuttuu ainakin Irlannin äänet, joten paikkajako on alustava. Koko Euroopan reaaliaikaisen tulospalvelun näkee täältä.

Alustavan paikkajaon mukaan oikeistopuolueet ECR ja ID ovat nousemassa vihreiden ohi. Oikeistokonservatiivinen ryhmä on saamassa 73 paikkaa, kun aiemmin sillä oli 69 paikkaa. Perussuomalaiset kuuluvat tähän ryhmään.

Äärioikeistopuolueita sisältävä ID on saamassa 58 paikkaa, kun aiemmin paikkamäärä oli 49.

Vihreiden paikat ovat vähenemässä 71:stä 72:ään. Vasemmiston paikkamäärä on kokonaisuutena pysymässä kutakuinkin samana, vaikka Suomessa puolue onnistui lisäämään paikkamääräänsä kahdella.

Koko parlamentin paikkajaon muutoksen vertailu löytyy täältä.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*