Hallituskriisi on jännitysnäytelmä, josta ei vauhtia puutu. Pääministeri Juha Sipilän, kesk., U-käännös näyttää vahvistavan, että perussuomalaisista lähtenyt uusi eduskuntaryhmä kelpaa hallitukseen ja pelastaa myös sote- ja maakuntauudistuksen. Eduskunnan niukka enemmistö syntyy yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa.

Mikäli hallitusohjelmaa ei tarvitse avata uudelleen, mitä RKP ja kristillisdemokraatit olisivat vaatineet, myönnytyksiin ei ole tarvetta. Vaasaan ei näin ollen palauteta laajaa päivystystä ja laaja valinnanvapaus säilyy.

Sote- ja maakuntauudistus tulee hallituskriisistä huolimatta kohtaamaan isoja aikataulullisia ja sisällöllisiä haasteita. Maakuntavaalien lykkäämiseen on suuret paineet. Väliaikaishallinnon oli tarkoitus astua voimaan 1.7, mitä ei tule tapahtumaan ja jos vaalit halutaan tammikuulle, väliaikaishallinto pitäisi saada syksyllä pystyyn. Sitä ennen koko lakipaketti pitää nuijia läpi eduskunnassa.

Sipilä väläytti sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla, että muutoksia julkisten palveluiden yhtiöittämisiin saattaa tulla, kun perustuslakivaliokunta saa työnsä tehtyä. Tämä tarkoittaa lakien kirjoittamista ainakin osittain uusiksi. Se ottaa oman aikansa ja tietää ongelmia niin ikään kaavailluille sote-piloteille, joiden edellytyksenä on sote-palveluiden yhtiöittäminen. Perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan juhannuksen jälkeen.

Se, mitä nyt tarvittaisiin, on aikataulujen säätäminen kylmän viileästi uuteen asentoon, kunnon vaiheistus sekä sisällön hiominen niin, että sen taakse saataisiin laajempi parlamentaarinen tuki. Hallituskriisi osoitti, kuinka haavoittuvaista on viedä historian suurinta hallintouudistusta läpi kapealla pohjalla.

Marja Honkakorpi, päätoimittaja, Kuntalehti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*