Useat perussuomalaiset luottamushenkilöt ovat tällä valtuustokaudella saaneet sanktioita käyttäytymisestään sosiaalisessa mediassa. (Kuva: KHO)

Kotkalainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Mertsu Merivirta on saanut sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomion 30.12.2016. Rangaistus on 25 päiväsakkoa, josta maksettavaa tulee 700 euroa.

Merivirta jakoi julkisessa Facebook-profiilissaan syksyllä 2015 kuvan Suomi-konepistoolista. Kuvan yhteydessä oli teksti ”Pian sinunkin naapurissasi asuu iloisia maahanmuuttajia. Tervehdi heitä Suomen perinteitä kunnioittaen.”

Syyttäjän mukaan viestillä yllytettiin suvaitsemattomuuteen perustuvaan vihaan ja väkivaltaan maahanmuuttajia kohtaan. Syyttäjän mukaan teko on vakavasti otettava kaupunginvaltuutetun tekemänä.

Merivirta kiisti yllyttäneensä vihaan ja väkivaltaan ja piti viestiä positiivisena, koska siinä kehotetaan ottamaan vastaan maahanmuuttajat Suomen perinteitä kunnioittaen. Merivirran mukaan Suomi-konepistooli on suomalainen perinne siinä missä mm. tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, Suomen lippu ja laulujoutsen.

Käräjäoikeuden mukaan kuva ampuma-aseesta yhdistettynä edellä mainittuun tekstiin muodostaa objektiivisesti arvioiden viestin vastaanottajassa käsityksen, että siinä pidetään hyväksyttävänä maahanmuuttajiin kohdistuvaa väkivaltaa ja kehotetaan tervehtimään heitä ampuma-asetta käyttämällä.

Perusteluissaan käräjäoikeus totesi myös, että Merivirran teko on ajoittunut tilanteeseen, jolloin Eurooppaan ja Suomeen on saapunut ja ollut saapumassa aikaisempia vuosia huomattavasti suurempi määrä turvapaikanhakijoita ja pakolaisia.

Käräjäoikeus arvioi, että Merivirran on täytynyt pitää varsin todennäköisenä, että kuvan ja tekstin yhdessä voivaan katsoa uhkaavan maahanmuuttajia ihmisryhmänä.

Merivirta valittiin Kotkan kaupunginvaltuustoon perussuomalaisten ehdokkaana. Konepistoolipäivityksestä nousseen kohun jälkeen hän erosi perussuomalaisista ja jatkoi sitoutumattomana keskustan valtuustoryhmässä.

Joulukuussa tamperelainen perussuomalainen varavaltuutettu Terhi Kiemunki tuomittiin niin ikään sakkoihin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Viitasaaren kaupunginvaltuutetun, kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen, ps., syytettä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta käsitellään Keski-Suomen käräjäoikeudessa keskiviikkona 4. tammikuuta.

Aiemmin aiheesta:

Vihapuhe puhuttaa – jotkut valtuutetut epäilevät koko käsitettä

Perussuomalaisilla erilaisia näkemyksiä törkypuheiden siistimisestä

Kuntalehti ei loukannut Merivirran kunniaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*