kuva: Sonja Eloranta
KT:n työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan hallituksen ja ay-liikkeen selkkaus on johtanut kohtuuttomaan tilanteeseen kunta-alalla.

KT:n työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan meneillään oleva selkkaus hallituksen ja ay-liikkeen kesken on osoittanut, että poliittisia työtaisteluita on rajoitettava kuten esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.

– Perustellusti voi kysyä, onko suomalainen työrauhajärjestelmä poliittisten työtaisteluoikeuksien suhteen ajan tasalla ja ovatko poliittiset työtaistelutoimet kohtuullisessa mittasuhteessa niillä aiheutettuihin vahinkoihin, Jalonen kirjoittaa blogissaan.

Jalosen mukaan työtaistelut ovat aina erityinen riski kunta-alan palveluissa.

– Nykylainsäädännön mukaan on mahdollista laillisin työtaistelutoimenpitein vaarantaa kansalaisten henki, terveys ja omaisuus.

Jalonen toteaa, että kunta-alan työrauhasta sovittiin viime kevään työ- ja virkaehtosopimuksilla, ja sopimuksia tehtäessä kuntatyönantaja oletti, että niitä kunnioitetaan ja työrauha säilyy.

– Nyt työrauha on kunta-alalla rikottu, vaikka kuntatyönantajilla ei ole osaa eikä arpaa hallituksen ja ay-liikkeen välisessä kiistassa. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellot ovat kohdistuneet kunta-alaan ja kuntalaisten palveluihin, vaikka lakiesitystä ei sovelleta lainkaan kunta-alalle. Tilanne on kohtuuton ja kuntalaiset palveluiden käyttäjinä ovat viime kädessä sijaiskärsijöitä.

Jalosen mukaan hallituksen ja ay-liikkeen kiista on kärjistymässä huolestuttavasti, ja kompromissi kiistaan pitää löytää mahdollisimman nopeasti ilman arvovalta- ja muita vaikuttimia.

Jalosen blogi-kirjoitus KT:n sivuilla

 

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Oikein asiallinen kirjoitus! Meillä on valtuuston puheenjohtaja JHL:n paikallinen puheenjohtaja (lastenhoitaja) ja kamppanoi voimakkaasti tätä asiaa. Mielestäni valtuuston puheenjohtajan ei pitäisi olla kunnan työntekijä, siinä on iso ristiriita.

  2. Kyllä se koskettaa kuntatyöntekijöidenkin asioita , meiltä vietiin lomarahoja 30% vaikka olemme muutenkin alipalkattuja ja yli kuormitettuja. Halosen pitäisi miettiä millaisia sammakoita suustansa päästää, Kuntatyöntekijät alkaa heräämään riistoon ja se on mielestäni hyvä näin Luottamusmiehen näkökulmasta.

  3. Mistään riistosta ei pidä kirjoittaa, silloin kun työllisyyttä yritetään parantaa ja vähentää yhteiskunnan verotuksen tarvetta.
    Hallitus yrittänyt oikeaoppisesti laskea asumisen järkyttäviä kuluja, poistamalla byrokratiaa ja työttömyyden kustannuksia vahvistamalla julkista taloutta.
    Miksi AY liike kunta akitaattoreineen lähtee haavoittamaan omaa työpaikkaansa?
    Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien tulee olla tasapuolisia ja ajaa veronmaksajien parasta. Oma etu silloin taka-alalle !

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*