Kuntalehden ja Euroopan alueiden komitean yhteistyössä toteuttaman Mitä kuuluu EU? -videosarjan neljännessä osassa pohditaan EU:n koheesiopolitiikkaa, ja mitä se merkitsee Euroopan tasolla tai toisaalta alue- ja kuntatasolla.

Näkemyksiään kertovat alueiden komitean Suomen valtuuskunnan jäsenet Ilpo Heltimoinen (PS,ECR), Mikkel Näkkäläjärvi (SDP/PES), Sari Rautio (KOK/EPP) ja europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/Renew. Jakso on kuvattu EU:n päätöksenteon ytimessä Brysselissä.

Torvalds on aiemminkin esittänyt kriittisiä ajatuksia koheesiopolitiikan toimivuutta kohtaan, ja videolla hän muistuttaa, että koheesiopolitiikalla on hankala vaikuttaa alueilla, joissa hallinto ei toimi. Toisaalta alueilla, joissa hallinto toimii, koheesiopolitiikalla voidaan saada paljonkin aikaan, samoin hyvän koulutustason alueilla.

Tuoreen barometrin mukaan koheesiopolitiikan toimivuuteen suhtautuvat kriittisimmin EU:n paikallispäättäjistä juuri suomalaiset.

MainosIlpo Heltimoisen mielestä syynä tähän on se, että Suomi on EU:ssa nettomaksaja samalla, kun kuntien taloustilanne kurjistuu.

-Päättäjät katsovat, mitä meidän kunnassa voidaan tehdä. Tiedetään, että se sama raha, jota nettomaksetaan, on pois jostain muualta.

Mikkel Näkkäläjärvi muistuttaa, että Suomessa ollaan muutenkin kriittisiä EU-budjetin kokoa kohtaan.

-En tiedä, kuinka hyvin tunnetaan, mihin näitä rahoja käytetään, Näkkäläjärvi viittaa koheesiopolitiikkaan.

Alueiden komitean lausunnon oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta lokakuun täysistunnossa esitellyt Sari Rautio on sitä mieltä, että koheesiopolitiikan toimintaa ja vaikutusta tulisi avata enemmän. Koko termi koheesiopolitiikka voi olla monelle vieras, Rautio sanoo.

-Luulen, että pitäisi, kuten kaikessa muussakin EU-klielessä, sanoa ihan suomeksi, että tämä on alueiden kehittämiseen kohti kestävämpää tulevaisuutta liittyvää rahoitusta. Luulen, että aika harva paikallispäättäjä sitten sanoisi, että ei.

Katso video klikkaamalla kuvaa:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*