Suomalainen lippuäänestys on jo valmiiksi koronaturvallinen. Turvavälejä on pidetty tähänkin saakka vaalisalaisuuden turvaamiseksi.  

Kunnat valmistautuvat järjestämään kuntavaalit keskellä kansainvälistä tartuntatautipandemiaa. Koronavirustapausten määrä on kasvanut tänä syksynä, eivätkä väkijoukot ole luultavasti turvallisia vielä huhtikuussakaan. 

Vaalien siirtäminen koronaviruksen vuoksi on hyvin epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

– Koronatilanteen pitäisi olla hyvin paha, jotakin sen kaltaista kuin se oli tämän vuoden maalis–huhtikuussa. Mutta jos olisi riittävän huono tilanne ja poliittinen tahto taipuisi siihen että niitä siirretään, niin sitten se varmaan pystyttäisiin tekemään.

Vaalien siirtäminen vaatisi lakimuutoksen, joten lopulta päätös on eduskunnan käsissä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Enää vaalien siirtäminen ei kuitenkaan olisi helppoa. Valmistelut ovat pitkällä. 

Oikeusministeriö ohjeisti jo lokakuun alussa kuntia turvallisten vaalien järjestämisestä. 

Tartuntojen välttämiseksi kuntia kehotetaan huolehtimaan siitä, että ennakkoäänestyspaikkoja ja vaalitoimitsijoita on riittävästi. Ministeriö on ollut tyytymätön siihen, että vaalipäivän äänestyspaikkojen määrä kunnissa on viime vuosina laskenut selvästi. Äänestyspaikkojen vähentäminen hankaloittaa äänestämistä vaalipäivänä. Ministeriö ei kuitenkaan voi puuttua paikkojen määrään. Vaalien järjestäminen on kuntien vastuulla. 

– Lainsäätäjän tarkoitus on ollut, että kunnan pitää itse osata arvioida, mikä on riittävä määrä ennakkoäänestys- ja vaalipäivän äänestyspaikkoja, jotta mahdollisimman moni äänioikeutettu voi äänioikeuttaan käyttää, Jääskeläinen sanoo. 

– Äänestysmahdollisuuksista huolehtiminen korostuu nimenomaan kuntavaaleissa, joissa valitaan kunkin kunnan oma päätöksentekoelin.

Vaalivalmistelut pitkällä

Monessa kunnassa äänestyspaikkojen valinta ja vaalitoimitsijoiden rekrytointi on jo pitkällä, mutta ennen ensi vuoden alkua ei tiedetä, kuinka paljon vaalikoppien ja henkilöstön määrä kasvaa tavallisiin vaaleihin verrattuna. 

Esimerkiksi Hämeenlinna ja Oulu kertovat lisäävänsä ennakkoäänestyspaikkoja oikeusministeriön ohjeistuksen mukaisesti.

Oulu perustaa viidestä kymmeneen uutta ennakkoäänestyspaikkaa ja rekrytoi niihin parhaillaan vaalitoimitsijoita. Lain mukaan kullakin ennakkoäänestyspaikalla on oltava vähintään kaksi toimitsijaa, mutta käytännössä heitä tarvitaan normaalitilanteessakin useampi. 

Hämeelinna lisää ennakkovaaleihin yhden äänestyspaikan, joka perustetaan kauppakeskukseen.

Kaupunki myös pidentää ennakkoäänestyspaikkojen aukioloaikoja ja rekrytoi tavallista enemmän vaalitoimitsijoita ohjaamaan jonoja ja turvavälejä. Koulutusta vaalitoimitsijoille, vaalilautakunnile ja kotiäänestyksistä vastaaville vaalivirkailijoille lisätään. 

Sopivat paikat vähissä Helsingissä

Helsingissä riittävien vaalipaikkojen ja -virkailijoiden löytämisestä on tulossa hankalaa. 

– Kaikki haasteet tulevat nyt yhtä aikaa. Tämä on hankala asia, Helsingin keskuvaalilautakunnan sihteeri Timo Lindén sanoo. 

Suomen ylivoimaisesti vilkkain ennakkoäänestyspaikka, Postin pääkonttori, ei ole auki ensi keväänä. Posti on tarjonnut aiemmissa vaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja ja vaalitoimitsijoita Helsingissä, mutta nyt palvelu on lakkautettu.

Kaupungin on etsittävä Postin järjestämien paikkojen tilalle toiset tilat. Esimerkiksi Postin pääkonttori yritetään korvata usealla pienemmällä paikalla kauppakeskuksissa ja keskuskirjasto Oodissa. 

Lindénin mukaan äänestyspaikoissa pyritään ottamaan huomioon oikeusministeriön ohje mahdollisimman suurista tiloista. Sellaisia ei kuitenkaan ole kovin paljon.

– Helsingin ennakkoäänestyspaikat perustuvat aika pitkälti kirjastoverkkoon, eivätkä kaikki kirjastot ole kovin isoja. 

Laki sallisi äänestyspaikkojen pystyttämisen ulos ja Helsingissä vaihtoehtoa on mietitty. Ainakaan toistaiseksi ulkoäänestyspaikkoja ei Lindénin mukaan kuitenkaan olla perustamassa. 

– Se vaatisi aikamoiset järjestelyt, pitäisi pystyttää tietoliikenneverkot ja varautua vaikeisiin sääolosuhteisiin. 

Kaupunki yrittää rekrytoida kevääksi huomattavasti enemmän vaalihenkilöstöä kuin aiemmin. Vaalitoimitsijoita tarvitaan paitsi korvaamaan aiemmat Postilta saatu henkilöstö, myös huolehtimaan turvaväleistä jonoissa ja sijaistamaan toisiaan mahdollisissa sairastumis- ja karanteenitilanteissa. 

Kaupungin ennakkoäänestyspaikkojen aukioloaikoja aiotaan pidentää, jotta ennakkoäänestäjien määrä pysyisi mahdollisimman tasaisena eivätkä paikat ruuhkautuisi. 

Tyypillisesti vilkkaimpia ovat ensimmäinen ja kaksi viimeistä ennakkoäänestyspäivää. -Ihmiset jättävät viime tippaan sen äänestämisen. Jos he tulisivatkin tasaisesti, se helpottaisi tätä toimintaa.

”Äänestyspaikat tulevat olemaan turvallisia”

Suomalainen lippuäänestys on jo valmiiksi koronaturvallinen. Turvavälejä on pidetty tähänkin saakka vaalisalaisuuden turvaamiseksi.  

Koronajärjestelyistä voi kuitenkin koitua kunnille joitakin lisäkustannuksia, Jääskeläinen arvioi, esimerkiksi vaalitoimitsijoiden määrän lisäämisestä tai kasvomaskeista ja käsidesistä. 

Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL valmistelevat parhaillaan tarkempia koronaohjeita vaalitoimitsijoiden ja äänestäjien turvallisuuden takaamiseksi. Ne julkaistaan ensi vuoden alussa. 

– Lähtökohtana on, että äänestyspaikat tulevat olemaan turvallisia ja että äänestäjät voivat huoletta niihin saapua.

Oikeusministeriö maksaa kunnille niin sanotun kuntakorvauksen valtiollisissa vaaleissa, jotka eivät suoraan liity kunnan toimintaan. Kuntavaaleissa sen sijaan valitaan kuntien omat valtuustot, joten kuntavaalien kuluista vastaavat vaalilain mukaan kunnat eikä kuntakorvausta lähtökohtaisesti suoriteta. Koronatilanteessa kunnat kuitenkin saavat ja ovat jo saaneetkin valtiolta muuta avustusta.

Jääskeläinen ei usko, että koronaviruksen vaatimista erityisjärjestelyistä syntyy merkittäviä lisäkustannuksia. Rahasta vaalien turvallisuus tuskin jää missään kiinni. 

– Vaikea kuvitella sellaista kuntaa, joka kustannussäästöihin vedoten vaikeuttaisi kuntalaisten äänestystä kuntavaaleissa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Joo, vaaleja ei kannata siirtää, sillä kyllähän nimenomaan kunnissa juuri keväällä -21 tehdään sellaisia merkittäviä linnunrataa järisyttäviä päätöksiä, että niitä ei kyetä enää ”vanhojen valtuutettujen” toimesta tekemään!
    Niin, ja jos inhimilliseen tekijään vahvasti riiputtaessa pari koronakuolemaa tulee, niin ei kai se ainakaan vaalijärjestelijöitä mihinkään hetkauta!
    Toisaalta kun se korona pelottaa juuri riskiryhmäläiset jäämään kotiin kuten allekirjoittanut, niin sehän on vain plussaa äänestysaktiivisuuden ja demokratian näkökulmasta.
    Nimimerkillä
    -70 luvulta asti joka kerta äänestänyt

  2. Tilanne on paljon pahempi kuin keväällä on uskomatonta riskeerata suomalaisten terveyttä järjestämällä vaalit joissa jooa kymmeniätuhansia ihmisiä käy parin päivän aikana samassa sisätilassa.

  3. Kuntavaalien siirtäminen on jo tosiasiassa välttämättömyys ja ratkaisu tulisi tehdä mahdollisimman pian. Jo nyt koronarajoitukset haittaavat kuntvaalikampanjointia, ainakin minä olen kieltäytynyt kaikista kuntavaaleihin liittyvistä tapahtumista. Näin ovat tehneet monet muutkin.
    Tilanne vain pahenee kuntavaaleja kohti käydessä. Ei pitäisi ottaa riskejä. Ennenkin kuntavaalit olivat syksyllä ja nyt tähän olisi hyvä palattava perustellusta syystä.

  4. Hain tietoa, miten hakea/ ilmoittautua vaalitoimitsijaksi. En kuulu mihinkään poliittiseen puolueeseen, ja mietin, onko sitoutumatonta väylää tähän. Töissä maski päässä tapaan ihmisiä päivittäin, ei olisi sitä kummempi riski.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*