Kuva: Alueiden komitea
Alueiden komitean puheenjohtaja Karl-Heinz Lambertz, elikeinoministeri Katri Kulmuni ja aludeiden komitean varapuheenjohtaja Markku Markkula Turussa.

EU:n paikallis- ja aluepäättäjät tähdensivät perjantaina Turussa pidetyssä Euroopan alueiden komitean työvaliokunnan kokouksessa elinkeinoministeri Katri Kulmunille, kesk., että tulevaisuudessa on ensisijaisen tärkeää varmistaa paikallis- ja aluetason investoinnit inhimilliseen pääomaan ja digitaalisiin taitoihin kaikilla unionin alueilla.

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltion Suomen on tarkoitus esittää lähiviikkoina ehdotuksensa EU:n seuraavasta monivuotisesta talousarviosta.

Kulmuni korosti paikallis- ja alueviranomaisten tärkeää roolia uusimman tiedon ja käytännön kokemuksen hyödyntämisen lisäämisessä.

– Nykypäivän haasteiden mutkikkuus vaatii yhteisiä ratkaisuja ja yhteistoimintaa kaikkien asiaankuuluvien toimijoiden kanssa eri hallintotasoilla. Mitään aluetta ei pitäisi jättää tämän vuoropuhelun ulkopuolelle. Koheesiopolitiikan alalla puheenjohtajavaltio Suomi on valmis käynnistämään uudelleen toimielinten väliset neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa, Kulmuni sanoi alueiden komitean tiedotteen mukaan.

-Asetamme etusijalle kysymykset, jotka ovat oleellisimpia ohjelmasuunnittelun kannalta ja seuraavan sukupolven ohjelmien käynnistämiseksi heti vuonna 2021.

Kun uusi teknologia muuttaa tapaa työskennellä, kommunikoida ja oppia, koulutusjärjestelmien pitää tarjota oppijoille tulevaisuudessa tarvittavat taidot, jotka vahvistavat niin kaupunki-, suurkaupunki- kuin maaseutualueiden innovointikapasiteettia, muistutti Euroopan alueiden komitean (AK) puheenjohtaja Karl-Heinz Lambertz sanoi.

– Digitaalisesta ulottuvuudesta on tulossa yhä tärkeämpi tekijä alueellisen, sosiaalisen ja taloudellisen yhteenkuuluvuuden kannalta. Puheenjohtajavaltio Suomi on pyytänyt meiltä lausunnon siitä, miten digitaalisten sisämarkkinoiden osallistavuutta voitaisiin parantaa. On tärkeää paikantaa alueelliset erot ja puuttua niihin kohdennetuilla julkisilla investoinneilla.

– Toivommekin, että Suomen tuleva ehdotus EU:n seuraavasta monivuotisesta talousarviosta varmistaa alueille ja kunnille mahdollisuuden edistää digitalisaatiota, Lambertz sanoi.

Työvaliokunta, jossa on kaksi kolme alueiden komitean jäsentä kustakin jäsenvaltiosta ja joka vastaa komitean poliittisen asialistan valmistelusta, kokoontuu kuuden kuukauden välein valtiossa, joka toimii neuvoston kiertävänä puheenjohtajana.

Torstaina Turussa järjestettiin EU:n ja itäisten kumppanimaiden alue- ja paikallisviranomaisten konferenssin CORLEAPin vuosikokous. Molemmat kokoukset järjestettiin yhteistyössä Turun kaupungin, Suomen Kuntaliiton ja Varsinais-Suomen liiton kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*