Kuntajohtajilta ja kuntien johtavilta luottamushenkilöiltä lähtee selvä viesti hallitusneuvotteluihin. Rahoitusjärjestelmä uudistetaan ja uudet palvelurakenneuutistuksia ei kaivata.

Työrauha. Siinä kuntien tärkein toive tulevalle hallituskaudelle. Viime vuodet ovat kuntasektorilla olleet melkoista myllerrystä. Hyvinvointialueiden käynnistyminen, oppivelvollisuusiän pidentyminen ja entistä suurempi vastuu työllisyydenhoidosta ovat esimerkkejä asioista, jotka ovat vaikuttaneet kuntien arkeen.

Kuntaliiton Kuntapulssi-kyselyyn vastanneista kuntajohtajista yhdeksän kymmenestä toivoi alkavalle hallituskaudelle työrauhaa ilman uusia palvelurakenneuudistuksia. Samalla linjalla oli myös valtaosa kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä.

Kyselyyn vastanneiden taholta tuotiin vahvasti esiin toive siitä, että tulevan hallituksen tulisi purkaa kunnille asetettuja normeja. Kyselyyn vastanneista kuntajohtajista 91 prosenttia oli sitä mieltä, että normiohjausta vähentämällä voidaan lisätä kuntien toimintavapautta ja luottamusta valtioon.

– Julkisen talouden sopeuttamisen tarpeesta on laaja yhteisymmärrys. Kunnat, kaupungit ja Kuntaliitto näkevät, että jos normeja kevennetään ja liikkumavaraa kuntien tehtävien toteuttamiseen lisätään, kustannustehokkuus ja tuottavuus paranevat, sillä kuntien erilaiset olosuhteet pystytään ottamaan nykyistä paremmin huomioon, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kommentoi kyselytuloksia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Kunnat toivovat työrauhaa, koska kuntakenttä elää jo valmiiksi keskellä historiallisen suuria roolin, tehtävien ja rahoituksen uudistuksia niin soten kuin TE-palvelujenkin osalta, Karhunen jatkaa Kuntaliiton tiedotteessa.

Rahoitusjärjestelmä uudistettava

Kuntapulssi-kyselyyn vastanneista 81 prosenttia vaati kuntien rahoitusjärjestelmän uudistamista vastaamaan nykyisiä tehtäviä. Kun sote- ja TE-uudistukset on tehty, niin valtionosuusjärjestelmän uudistamiselle on tarvetta.

-Valtionosuusjärjestelmän tulee vastata uuden kunnan uusia tehtäviä. Vanhaan tehtäväjakoon liittyvät elementit tulee poistaa kuntien valtionosuudesta pikaisesti ja rahoituksen määräytymisperusteet muuttaa vastaamaan uuden kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Rahoitusjärjestelmän tulee mahdollistaa ja kannustaa erilaisiin ja joustaviin palvelujen järjestämisen ratkaisuihin ja yhteistyöhön, varatoimitusjohtaja Timo Reina perustelee.

Tarkempia tietoja Kuntapulssi-kyselystä löydät täältä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*