Toteutuessaan Jukon, JHL:n ja Jytyn julistama lakko sulkee muun muassa kouluja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa toukokuun alussa. Kuva: Ville Miettinen

Työministeri Tuula Haatainen on siirtänyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pyynnöstä pääkaupunkiseudulle kohdistuvaa kunta-alan lakkoa kahdella viikolla.  

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskevan lakon uusi ajankohta on 3.-9. toukokuuta, ellei kunta-alan työriitaan löydy sitä ennen ratkaisua. 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Ammattiliitto Jytyn julistaman lakon piirissä on noin 31 000 palkansaajaa. 

Kunta-alan tes-kiistaan on etsitty ratkaisua jo kolme kuukautta ensin yhteisessä neuvottelupöydässä ja sen jälkeen valtakunnansovittelijan johdolla.  

Maaliskuun lopussa työntekijäjärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Viime perjantaina työministeri määräsi sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alan umpisolmua. 

Uusi lakkovaroitus kymmeneen kaupunkiin 

JHL, JYTY ja Juko antoivat kiirastorstaina uuden lakkovaroituksen, joka koskee kymmentä kaupunkia. Lakon piiriin kuuluu yli 81 000 palkansaajaa. 

Viikon kestävän lakon on määrä alkaa 3. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. 

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. 

JHL, Juko ja Jyty ovat jo järjestäneet maalis-huhtikuussa kolme kaksipäiväistä lakkoa Rovaniemellä, Jyväskylässä, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Turussa. 

Lisäksi voimassa on ollut useita ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja. Maanantaina astuu voimaan koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka on voimassa toistaiseksi. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*