Suomen Kuntajohtajat ry:n hallitus on ilmaissut huolensa siitä, että kuntajohtajiin kohdistuvat epäluottamuslauseet ja irtisanomismenettelyt ovat lisääntymään päin.

Kuntajohtajien eroihin tai erottamisiin liittyviä tapauksia on meneillään useita eri puolilla Suomea.

Lavialla kunnanjohtajan Pekka Heinosen ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Ari Kuusirannan erottamista selvittänyt tilapäinen valiokunta esitti kaksikon erottamista, mutta valtuusto päätti viime viikolla jättää asian pöydälle.

Porissa pitkään valtuustoryhmien suunnittelema kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen erottaminen kariutui viikko sitten, kun SDP luopui operaatiosta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sotkamossa valtuusto päättää ensi viikolla, asetetaanko tilapäinen valiokunta kunnanjohtaja Petri Kauppisen irtisanomista valmistelemaan. Myös Kauppisen erottamista on puuhattu pitkään.

Tuusulassa valtuusto äänestänee maaliskuussa kunnanjohtaja Hannu Joensivun luottamuksesta.

– Tiukat taloudelliset ajat, saneeraustarpeet sekä yleinen tyytymättömyys johtavat usein ristiriitatilanteisiin, joista ulospääsy on vaikeata, Suomen Kuntajohtajat ry arvioi kannanotossaan.

– Riitely ja syyllistäminen, joka valitettavan usein kohdistuu juuri kuntajohtajaan,  ei ole kuitenkaan ratkaisu kuntien vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, yhdistyksestä muistutetaan.

Suomen Kuntajohtajat ongelmien välttämiseksi johtajasopimusten tekoa. Sopimuksilla varmistetaan työnjako operatiivisen ja poliittisen johdon välillä sekä luodaan edellytykset hoitaa vaativaa kuntajohtajan tehtävää, yhdistys muistuttaa.

– Nyt tarvitaan kunnissa vastuullista ja pitkäjänteistä politiikkaa, jolla turvataan myös kuntajohtajan työskentelyedellytykset ja sillä tapaa myös luodaan edellytyksiä oman kunnan pitkäjänteiseen kehittämistyöhön, kannanotossa painotetaan.

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä:

Perussuomalaiset kiistävät ”nilkkijahdin”

Korjaus 18.2. klo 9.25: Uutisessa väitettiin aiemmin, että Sotkamossa on jo asetettu tilapäinen valiokunta kunnanjohtajan erottamista valmistelemaan. Valtuusto ei ole vielä tehnyt päätöstä valiokunnan asettamisesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*