Kuntajohtajien puheenjohtaja Heidi Rämö sanoo, että kuntajohtajan rooli heijastuu koko perheeseen ja harrastuksiin.

Kunnan johtaminen on nyt ennennäkemättömän laaja-alaista, katsoo Suomen Kuntajohtajat ry kannanotossaan. Kuntajohtajat kiinnittävät huomiota kunnanjohtajan toimenkuvan monipuolisuuteen sekä rooliin suurten muutosten keskellä. He muistuttavat myös luottamushenkilöitten vaikutuksesta kuntajohtajien työssä.

– Kuntajohtajan työnkuva sekä sosiaalisen ja eettisen vastuun toimintakenttä on poikkeuksellisen laaja. Kunnan- tai kaupunginjohtaja vastaa organisaation lisäksi asukkaiden ja yritysten menestymisen mahdollisuuksista. Kuntajohtajat ry:n mielestä kuntajohtajien muutosjohtamisen osaamista voisi hyödyntää sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa enemmän.

– Kuntajohtajat ovat tottuneita muutosjohtajia: kuntakenttä on ollut suurten muutosten toteuttaja vuosikymmenien ajan. Sote- ja maakuntauudistuksessa ollaan ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa kuntajohtajat saavat ratkaisut valmiiksi tarjoiltuina. Meihin kohdistuu muutos, joka tekee haasteelliseksi oman organisaatiomme johtamisen, Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö totesi Kuntajohtajapäivillä Vantaalla perjantaina.

Kuntajohtajien varapuheenjohtaja, Joensuun kaupunginjohtaja Kari  Karjalainen muistuttaa, että kuntajohtajien työ poikkeaa yritystoiminnan johtamisesta. Työssä on enemmän kriteerejä. 

Vallan ja vastuun pelisäännöt tärkeät

Kuntajohtajat ry toteaa, että kunnanjohtajien virkojen kiinnostavuuteen vaikuttaa merkittävästi työn arvostus, palkkataso ja työn vaativuus, aivan kuten muissakin työtehtävissä. Julkinen hakeutuminen virkoihin on vähentynyt 2000-luvulla.

Karjalainen korostaa, että Kuntajohtajat ei ole vain edunvalvontaorganisaatio, vaan haluaa toimia koko kuntasektorin puolesta.

– Kuntasektorille on tärkeää, että alalle saadaan rekrytoiduksi osaavia ihmisiä. Vaikeuksia on myös sektorijohtajien rekrytoinneissa.

Muutosten aika ja some näkyvät

Kuntajohtajien kannanoton mukaan luottamushenkilöillä on mahdollisuus lisätä virkatehtävän houkuttelevuutta vallan ja vastuun selkeillä pelisäännöillä ja toimivalla yhteistyöllä.

– Kesällä käynnistyi uusi valtuustokausi, joten juuri nyt on oikea hetki pelisääntöjen läpikäyntiin. Se ennaltaehkäisee mahdollisia ongelmatilanteiden syntyä ja edesauttaa johtajan vaihdostilanteessa virantäyttöä, Heidi Rämö sanoo.

Karjalalaisen mukaan kuntasektoria koskeva muutos sekä sosiaalinen media ovat tuoneet uusia ulottuvuuksia sekä kuntia että kuntajohtajia koskevaan keskusteluun.

Muutos näkyy Karjalaisen mukaan myös siinä, että luottamuspulakeskusteluja käydään nykyisin aiempaa enemmän.

Parhaimmillaan draivia, pahimmillaan mainekriisi

Järjestön kannanoton mukaan kuntajohtajan työn vaativuutta lisäävät erityisesti tulevaisuuden kunnan rakentaminen ja siihen liittyvä strateginen johtaminen, kunnan elinvoiman edistäminen sekä konsernijohtaminen ja myös sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu.

– Parhaimmillaan kuntajohtaja saa luoduksi paikkakunnalle menestyksen draivin, pahimmillaan vakavan mainekriisin.

– Kunnanjohtajan aseman mukanaan tuoma suuri julkisuus ja jatkuva läsnäolo yhteisössä ovat poikkeuksellisia muun muassa yritysjohtajiin verrattuna. Se heijastuu myös perheeseen, puolison työpaikalle, harrastuksiin ja lasten kouluun. Koska kunnan ei haluta olevan kasvoton kone, niin sen luotsi eli kunnanjohtaja on sen paras toteuttaja omalla toiminnallaan esimerkiksi mediassa ja some-kanavissa, Heidi Rämö sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*