Kuva: Liisa Takala
Kuntaliiton toimitusjohtajan tehtävät jättävä Jari Koskinen aikoo keskittyä entistä enemmän metsänhoitoon.

Kuntaliiton toimitusjohtajan tehtävän jättävän Jari Koskinen yllättävä eroilmoitus kesken hänen seitsenvuotiskautensa on herättänyt ihmetystä. Koskinen kiistää, että hänen lähtönsä syyt liittyisivät siihen, että joku mättää kunta-alalla tai häneen suuntautuisi paineita kokoomuksen taholta.

– Tämä on täysin henkilökohtainen ratkaisu. Ikää tulee ja pitää miettiä, mitä haluaa tehdä elämässä.

Koskinen, kok., ei aio palata politiikkaan, vaan sanoo keskittyvänsä metsänhoitoon kotitilallaan Hauholla. Mahdollisista hallituspaikoista hän saa varmuuden vasta yhtiökokousten yhteydessä. Muut järjestöt työpaikkoina eivät häntä kiinnosta.

– En aio mennä mihinkään ns. normaaliin työhön, Koskinen vakuuttaa.

Koskisen kautta on leimannut sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu. Koskisen mielestä hallituksen mallin yksi heikkous on se, etteivät kunnat voi toimia tuottajina.

– Miksi kunnat eivät voi toimia tuottajina, koska kuka tahansa voi perustaa sellaisen yrityksen, joka tuottaa tai järjestö voi olla tuottajana? Se tuntuu hassulta, koska kunnilla on henkilöstöä, tilat ja osaamista.

Kuntaliitossa on pohdittu, miten mallista saataisiin mahdollisimman toimiva ja miten otetaan myös kuntien näkemykset huomioon liittyen esimerkiksi kiinteistöihin tai tukipalveluihin.

Koskinen huomauttaa, että nythän samasta keittiöstä voi lähteä ruokaa kouluihin, päiväkoteihin, vanhainkoteihin ja sairaaloihin.

– Mitäs sitten, kun tulevaisuudessa on se maakunta? Pitääkö keittiö pilkkoa?

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä 10/2018 (ilm. 4.10.).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Koskisen pointti osuu naulankantaan: ”– Miksi kunnat eivät voi toimia tuottajina, koska kuka tahansa voi perustaa sellaisen yrityksen, joka tuottaa tai järjestö voi olla tuottajana? Se tuntuu hassulta, koska kunnilla on henkilöstöä, tilat ja osaamista.” Kun uudistuksessa jätetään hyödyntämättä luontevasti syntyneen järjestelmän vahvuuksia, se on yksinkertaisesti poliittisten lähtökohtien motivoimaa typeryyttä. Monituottajamallin avulla pitäisi nimenomaan pystyä luomaan dynaaminen kokonaisuus, joka rakentuu järjestelmän ”parhaista paloista” ja elää yhteiskuntakehityksen mukana. Nyt osa potentiaalia jätetään ideologisista syistä hyödyntämättä.

  2. Samaa mieltä Koskisen kanssa ja myös Ari-Veikon. Miksi ylikansallinen suuryhtiö saa toimia, mutta ei suomalainen kunta, kuten edellä kerrotaan?

  3. Tuleeko Jyrki Katainen tilallesi Kuntaliittoon vai meneekö hän kenties vaalien jälkeen ministeriöön pitäen ennen sitä kunnon loman.

  4. Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa. Kokemusta hyvistä kunnan tuottamista palveluista on 40 vuoden ajalta.

  5. Kiitos Johannes Koskiselle! Olen samaa mieltä. Sote on menossa ojasta allikkoon, olisi aika palata lähtöruutuun ja huomata juuri se, mitä Koskinen haluaa sanoa. Muuten palvelut etääntyvät kansalaisilta ja kustannuikset ovat nousemassa arvaamattomilla tavoilla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*