Kuva: Pixabay
Asiantuntijoiden ja edunvalvojien lausunnot ovat valuneet kuin vesi hanhen selästä maakuntauudistuksen lakivalmistelussa, Arto Sulonen ihmettelee.

Itsehallinto on maakuntauudistuksessa nakerrettu pelkäksi luurangoksi, kirjoittaa Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Arto Sulonen. Hänen kirjoituksensa on julkaistu Aamulehdessä  ja Kuntaliiton sivulla.

Sulonen kiinnittää huomiota siihen, että uudistuksen yhteydessä ei käydä juuri lainkaan keskustelua itsehallinnosta. Valtio on pääsemässä ohjaamaan maakuntia tiukemmin kuin omia virastojaan, Sulonen kirjoittaa.

Uudistus on hallintohistoriaa, mutta surullista sellaista, Sulonen kirjoittaa. Itsehallinnon sisältö on hänen mielestään jäämässä hyvin pieneksi.

– Itsehallinnoksi näyttää karkeasti riittävän, että maakunnilla on vaaleilla valitut valtuustot ja maakuntien valtionrahoitus on pääosin tiettyihin tehtäviin korvamerkitsemätöntä yleiskatteellista rahaa. Viimeksi mainittukin näyttää olevan monelle lainvalmistelusta vastaavalle vaikea pala nieltäväksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Maakuntien rahoituksen perustuminen pelkkään valtionrahoitukseen näyttää antavan lainsäätäjälle oikeuden ohittaa itsehallinto.

”Viisaus keskittynyt ministeriöihin”

Sulosen mukaan maakunnista tulee aivan uudentyyppinen hallintorakenne, itsehallinnon ja valtion viraston hybridi.

– Malli on täynnä ristiriitaisuuksia. Valtioneuvosto ja ministeriöt harjoittavat tiukkaa sitovaa ohjausta maakuntiin, joiden päätöksentekijät on valittu vaaleilla. Ministeriöt voivat puuttua varsin väljin perustein maakuntien konkreettiseen päätöksentekoon, mikä ei nykyisin ole mahdollista edes suhteessa valtion omiin virastoihin, Sulonen kirjoittaa.

Sulosen mukaan itsehallinnon puolustaminen kuuluu Kuntaliitolle.

– Mutta tässä reformissa asiantuntijoiden ja edunvalvojien lausunnot ovat valuneet kuin vesi hanhen selästä.

– Valtion virkakoneistossa ei itsehallintoa juurikaan ymmärretä ja arvosteta, vaan sitä pidetään usein järkevän toiminnan rajoitteena. Viisaus on keskittynyt ministeriöihin, Sulonen kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kaikki ymmärtänevät. että maakunnille tulee turvata verotusmahdollisuus itsemääräämisoikeuden ja edes jonkinlaisen riippumattomuuden takaajaksi keskushallinnon ohjauksesta. Mitä suurempi osuus maakuntien rahoituksesta kerätään maakuntaverolla, sitä riippumattomampia ne myös ovat. Sulonen on oikeassa arviossaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*