Uusi tutkimusohjelma selvittää kuntauudistusten vaikutuksia kuntiin ja kuntalaisiin. (kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton koordinoima laaja tutkimusohjelma selvittää kunnissa toteutettujen ja tulevien uudistusten tuomien muutosten vaikutuksia kuntiin ja kuntalaisiin. Tutkimusohjelma käynnistyy vuodenvaihteessa, ja se kestää alkukevääseen 2018 saakka.

ARTTU2-nimiseen tutkimusohjelmaan on valittu kaikkiaan 40 kuntaa. Ohjelma on jatkoa 2008–2012 toteutetulle vastaavantyyppiselle tutkimusohjelmalle, jossa arvioitiin Paras-hankkeen vaikutuksia.

– Arviointitutkimusohjelma tuottaa systemaattista ja vertailukelpoista tietoa yhtäältä kuntiin kohdistuneiden ja kohdistuvien uudistusten ja toisaalta kuntien itse toteuttamien uudistusten seurauksista, sanoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta.

– Se selvittää, miten uudistukset ovat vaikuttaneet muun muassa kunnallisiin palveluihin, demokratiaan ja johtamiseen, kuntatalouteen sekä yhdyskuntarakenteeseen ja elinvoimaan.

Jo tänä syksynä on käynnistynyt kuntauudistusten valmisteluprosessien arviointitutkimus yhteistyössä Tampereen ja Lapin yliopistojen tutkijaryhmän kanssa. Alkuvuonna 2015 toteutetaan laaja kuntalaistutkimus, joka selvittää kuntalaisten näkemyksiä ja mielipiteitä muun muassa kunnallisista palveluista, päätöksenteosta sekä osallistumisesta ja vaikuttamisesta.

ARTTU2-arviointitutkimusohjelmaan on valittu kaikkiaan 40 erityyppistä ja erikokoista kuntaa eri puolelta Suomea. Tutkimuskunnat ovat Askola, Espoo, Hattula, Hirvensalmi, Hollola, Hämeenlinna, Inari, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kokkola, Kotka, Kurikka, Kuusamo, Lappeenranta, Lempäälä, Liperi, Mikkeli, Mustasaari, Nivala, Oulu, Paltamo, Parkano, Petäjävesi, Pudasjärvi, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Tampere, Tornio, Turku, Vaasa, Vantaa, Vimpeli ja Vöyri.

Tutkimusohjelman rahoittajina toimivat Kuntaliitto, osallistujakunnat, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä muut ministeriöt.

Tutkimusohjelman eri osatutkimukset toteutetaan yhteistyössä eri yliopistojen kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*