Kuntaliitto toivoo, että tulevassakin hallituksessa on erityinen kuntaministeri. Liiton hallitusohjelmatavoitteissa tavoitellaan keskustelua siitä, miten kuntien vastuulla olevat tehtävät järjestetään ja rahoitetaan.

– Yhteiskuntamme on rakennettu siten, että kunnat vastaavat merkittävästä osasta suomalaisten hyvinvointipalveluja, muistuttaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

– Tarvitsemme ministerin, joka tarkastelee maan kehittämistä kuntatason huomioon ottaen. Eduskuntaan on valittu suuri joukko kokeneita kuntapäättäjiä, eli edellytykset löytää aihepiiriä tunteva ministeri ovat hyvät, Mäki-Lohiluoma arvioi.

Kuntaliitto tavoittelee hallitusohjelmaan painotuksia viisi keskeistä asiaa. Kuntatalouden perustaa täytyy lujittaa. Toisena tavoitteena halutaan lisätä kunnallishallinnon joustavuutta. Kolmantena tavoitteena alueiden ja kuntien elinvoimaa halutaan vahvistaa. Kunnan roolin selkeyttäminen ja rakenteiden ja prosessien hallittu uudistaminen ovat neljäs tavoite. Viidenneksi halutaan voimistaa kuntalähtöisyyttä ja paikallisen yhteisöllisyyttä.

Konkreettisia tavoitteita Kuntaliitto on kirjannut 28.

– Kuntaliiton hallitusohjelmatavoitteet lähestyvät julkisen talouden ja kuntalaisten peruspalvelujen turvaamista monelta eri suunnalta, sanoo Mäki-Lohiluoma.

– Keskeinen tavoite on sovittaa kestävällä tavalla yhteen kuntien tehtävät ja velvoitteet sekä niiden rahoitus.

–Tärkeänä välineenä tässä on valtion julkisen talouden suunnitelmaan sisältyvä kuntatalousohjelma, jonka osana on sosiaali- ja terveysmenojen hallintajärjestelmä. Riippumattoman tahon tulisi arvioida säädösten ja määräysten taloudellisia vaikutuksia nykyistä paremmin, Mäki-Lohiluoma esittää.

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä