Kunnat kaipaavat sote-järjestämislaista antamissaan lausunnoissa lakiesityksen selkiyttämistä muun muassa hallintoon, rahoitukseen, eri tahojen väliseen työnjakoon ja omaisuusjärjestelyihin liittyvissä asioissa.
 
– Uudistuksella pitäisi päästä selkeään rakenteeseen ja välttää päällekkäistä hallintoa. Päätöksiä on voitava tehdä paikallisten tarpeiden mukaan kuntien yhteisen tahdon perusteella niin palveluverkon, rahoituksen kuin omaisuusjärjestelyjenkin suhteen, Haatainen sanoo.
 
Kunnat korostavat, että peruspalvelut täytyy pitää saatavilla lähellä asukkaita. Vaativaa erityisosaamista ja kalliita investointeja edellyttävät palvelut on mielekästä keskittää suurempiin, mutta kuntaperustaisiin kokonaisuuksiin.
 
Hallituksen sote-esityksen luonnoksen mukaan perustason alueen vastuukuntana toimisi pääsääntöisesti alueen suurin kunta. Sosiaali- ja terveysalueen vastuukuntana olisi maakunnan keskuskaupunki. Kuntien lausunnoissa kuntayhtymämalli nousee vastuukunnan rinnalle. Myös Kuntaliitto on omassa lausunnossaan korostanut, että kuntien tulisi voida kaikissa tilanteissa valita joko vastuukuntamalli tai kuntayhtymämalli.
 
Kuntaliitto tekee oman yhteenvetonsa kuntien ja kuntayhtymien lausunnoista lähiaikoina. Seuraavan kerran kuntia kuullaan alueiden muodostamisesta syksyllä 2014.
 ​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*