Muidenkin kuntien kuin pääkaupunkisedun kuntien tulisi saada järjestää ympäristöterveydenhuoltonsa maakuntauudistuksen jälkeen, näkevät Kuntaliitto ja useat kuntajohtajat.

Kunnissa on halukkuutta ja kykyä järjestää ympäristöterveydenhuollon tehtäviä maakuntauudistuksen jälkeenkin, muistuttaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen.

– Suuret kaupungit sekä osa yhteistoiminta-alueista ovat ilmaisseet halunsa vastata jatkossakin ympäristöterveydenhuollosta. Kuntien halu vastata viranomaistehtävistä on noussut esille myös Valtioneuvoston rahoittamassa tutkimushankkeessa, joka koskee viranomaistehtävien optimaalista organisointia. Hanke valmistuu vuoden 2016 lopussa, Koskinen sanoo Kuntaliiton tiedotteessa.

Hallitus on linjannut sote- ja maakuntauudistusten valmistelun yhteydessä, että ympäristöterveydenhuolto siirtyy maakunnan tehtäväksi. Kunnat voivat kuitenkin tiettyjen edellytysten täyttyessä ottaa tehtävät hoitaakseen. Lakiluonnoksia ja poliittisia päätöksiä näistä edellytyksistä ei ole kuitenkaan tehty.

Kuntaliitto muistuttaa, että ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueiden toimivuudesta on saatu erinomaisia tuloksia. Monissa kunnissa viranomaistoiminnot on koottu yhteen usealta eri sektorilta niin, että ympäristöterveydenhuollon kumppanina on ympäristönsuojelu ja yhä useammin lisäksi myös rakennusvalvonta.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*