Kunnille on annettava puitteet tehdä työtään, Kuntaliitto linjaa tavoitteissaan tulevalle hallituskaudelle.

Liitto toivoo, että seuraava hallitus tekee johdonmukaista kaupunkipolitiikkaa, turvaa kuntien itsehallinnon ja takaa riittävät työkalut ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kuntaliiton hallitus vahvisti liiton tavoitteet vaalikauden 2019–2023 hallitusohjelmaan.

Niissä on tavoitteita myös kasvupalvelulainsäädännön, digitaalisten palveluiden, koulutuksen ja kulttuurin suhteen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kuntaliitto haluaa turvata kuntien rahoituksen muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa ilmastonmuutos, työn murros, digitalisaatio ja jakamistalous haastavat julkisen sektorin rahoituksen. Siksi osa pääomaveron tuotosta pitäisi liiton mukaan ohjata kunnille.

Lisäksi kuntien toimintaedellytyksiä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kiertotalouden edistämisessä pitäisi vahvistaa esimerkiksi pysyvillä tuilla ja johdonmukaisella ilmastopolitiikalla.

Liiton tavoitteena on myös luoda kansallinen visio tulevaisuuden kunnasta. Siihen tarvitaan kaupunkipolitiikan koordinaation ja pitkäjänteisyyden vahvistettava, jotta kaupunkiseutujen erityispiirteet voitaisiin tunnistaa ja huomioida.

Lisäksi liitto haluaa kunnille oikeuden sopia tehtävien hoitamisesta ja siirtämisestä kunnilta tuleville maakunnille ja toisin päin. Lainsäädännössä pitää sallia kunnille oikeus tuottaa sote-palveluita.

Valtionhallinnon tulee varmistaa, että kunnilla ja niiden asukkailla on yhtäläiset mahdollisuudet hyötyä digitalisaation kehityksestä. Liitto toivoo kuntien välille lisää yhteistyötä ja tietotekniikan yhteiskehittämistä.

Lisäksi koulutuksen perusrahoitusta on lisättävä ja kunnille on taattava tarpeelliset työkalut syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvä kirjoitus. Kaupunkipolitiikasta puhuttiin, kuntien mahdollisuudesta tuottaa omia palveluja…..myös maakuntien on voitava tuottaa palveluja.

    Tuntuisi tosi pahalta jos maakunnat tai kuntayhtymät sanelisivat, mitä palveluja kunnat saisivat tuottaa. Lähipalvelut….niinhän sen piti olla. Erikoishoito suuremmilla hartioilla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*