Kuntaliitto: Peruspalveluja tarjoavien kuntayhtiöiden olemassaolon rikkominen on erityinen huolenaihe
Vain harvojen yhtiöiden toimintaan liittyvät epäkohdat ratkotaan nyt rikkomalla satojen laillisten ja hyvin toimivien, tärkeitä peruspalveluja tarjoavien kuntayhtiöiden olemassaolo, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo. Kuva: Markus Sommers
Vaikuttamistoimintaansa avannut Kuntaliitto tiedotti vaikuttamislukujen lisäksi, mihin kuntien etujärjestö on vaikuttamistoiminnallaan tähdännyt.
Kuntaliiton mukaan yhtenä erityisenä huolenaiheena on ollut toimivien hankintarakenteiden rikkominen.
Hallituksen suunnitelmana on rajoittaa kuntien sidosyksikköhankintojen käyttöä asettamalla mekaanisia ja keinotekoisia rajoituksia.
– Vain harvojen yhtiöiden toimintaan liittyvät epäkohdat ratkotaan nyt rikkomalla satojen laillisten ja hyvin toimivien, tärkeitä peruspalveluja tarjoavien kuntayhtiöiden olemassaolo, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo.
Jos lakimuutos etenee hallituksen kaavailujen mukaan, se koskettaa vahvasti jätehuollon, ateria- ja ICT-palvelujen, puhtaus- ja kunnossapitopalvelujen sekä muiden tukipalvelujen yhtiöitä.
– Nämä joudutaan käytännössä purkamaan ja rakentamaan uudelleen, Minna Karhunen lisää liiton tiedotteen mukaan.
Avointa lobbausta
Avoimuusrekisterin hyödyntäjänä Kuntaliitto on tehnyt näkyväksi päätöksentekoon liittyvää epävirallista vaikuttamistoimintaa, eli niin kutsuttua lobbausta.
Ensimmäisen kolmen kuukauden raportointijakson (1.4.-30.6.) aikana Kuntaliitto on raportoinut avoimuusrekisteriin 176 kontaktointia yhteensä 66 eri aiheesta.
Raportointijakson aikana Kuntaliitto on keskittynyt vaikuttamisessa etenkin kuntien toimintaa jäykistävän normituksen keventämiseen, maankäyttö- ja rakentamislain uudistamiseen sekä TE-palvelujen siirtämisen mahdollistamiseen valtiolta kunnille.
– Kaikki kolme vaikuttamiskokonaisuutta tähtäävät sujuvampaan yhteiskuntaan, elinvoimaisempiin alueisiin sekä joustavampaan ja tehokkaampaan toimintaan kunnissa, Karhunen toteaa.
Avoimuusrekisteriin ilmoitetun vaikuttamistoiminnan lisäksi Kuntaliitto valvoo kuntien etua osana lukuisia työryhmiä sekä antamalla lausuntoja että osallistumalla kuulemistilaisuuksiin.
Orpon hallituskauden ensimmäisen vuoden aikana Kuntaliitto on edustanut kuntia 125 työryhmässä, antanut 317 lausuntoa hallituksen esityksiin ja ollut kuultavana eduskunnan valiokunnissa 75 kertaa. Tämä toiminta ei näy avoimuusrekisterin luvuissa.
– Kuntaliitto edustaa kaikkia Suomen kaupunkeja ja kuntia, jotka puolestaan varmistavat, että me kaikki saamme laadukkaita palveluja, ja että kaikkialla Suomessa on hyvä elää, Karhunen huomauttaa tiedotteen mukaan.
– Kaupunkien ja kuntien tehtäväkenttä on hyvin laaja, ja siksi on välttämätöntä, että niiden puolestapuhuja Kuntaliitto vaikuttaa yhteiskunnallisesti kattavasti, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kommentoi liiton vaikuttamistoiminnan lukuja.
Lue myös: