Vesannon kylänraittia.
kuva: Anu Hytönen
Suomessa on 212 alle 10 000 asukkaan kuntaa. Kuvassa reilun 2000 asukkaan Vesannon kylänraittia.

Kuntaliitto käynnistää uuden verkoston pienille kunnille. Se koostuu kunnan- ja kaupunginjohtajista kuten muutkin Kuntaliiton koordinoimat kuntaverkostot. Näitä ovat esimerkiksi Seutukaupunkiverkosto ja Kehyskuntaverkosto.

– Verkoston tavoitteena on tiivistää keskusteluyhteyttä kuntiin ja tarjota keskustelu- ja kehittämisfoorumi pienille kunnille ja maaseutuasioille. Suomen kuntakenttä on heterogeeninen ja yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat eri tavoin erilaisiin kuntiin. Tavoitteena on, että tulevaisuuden kunta on elinvoimainen sijainnista ja koosta riippumatta, kertoo erityisasiantuntija Taina Väre.

Verkoston toimintaa raamittavat Kuntaliiton maaseutu- ja pienkuntapainopisteet, jotka liiton hallitus hyväksyi 25. huhtikuuta. Tärkeimmiksi painopisteiksi Kuntaliitto nosti kolme ilmiötä: digitalisaation, ilmastonmuutoksen ja työn murroksen.

Kuntaliiton organisaatiossa on pienten kuntien neuvottelukunta, joka on sääntömääräinen luottamushenkilöelin. Aiemmin neuvottelukunnassa olivat edustettuina alle 6000 asukkaan kunnat, mutta 2011 raja nostettiin 10 000 asukkaaseen. Uusi verkosto on suunnattu samalle kuntajoukolle, mutta sen toimintaan voi tulla mukaan, vaikka asukkaita olisi enemmänkin.

– Uusi kuntajohtajista koostuva verkosto tulee neuvottelukunnan rinnalle. Tulevaa toimintaa suunnittelemaan kootaan valmisteluryhmä toukokuun aikana, kertoo Väre, joka toimii myös pienten kuntien neuvottelukunnan sihteerinä.

Suomessa on 212 alle 10 000 asukkaan kuntaa. Uudessa verkostossa on tarkoitus hyödyntää perinteisten tapaamisten lisäksi etäkokouksia, jotta kunnat pääsee vaivattomasti mukaan toimintaan.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*