Puoluejohdon paneeli sähköisti Kuntamarkkinoiden tunnelmaa viime vuonnakin. Kuva: Heli Sorjonen

Kuntien edustajat saavat Kuntamarkkinoilta hyödyllistä informaatiota, vahvistavat kaupunginjohtajat Torniosta, Hyvinkäältä, Viitasaarelta ja Seinäjoelta.

He ovat tuhansien muiden tavoin paikalla, kun Kuntamarkkinoita vietetään tämän viikon keskiviikkona ja torstaina Helsingissä.

– Kuntakentässä tapahtuvat muutokset ovat jatkuvia ja niihin muutoksiin valmistautumiseen Kuntamarkkinoilta saa paljon arvokasta tietoa, Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala kertoo.

Mukana on 150 näytteilleasettajaa ja paikalle odotetaan noin 6 500 kävijää kahden päivän aikana. Kollegojen ja asiantuntijoiden kanssa käytävät keskustelut tukevat omaa työtä.

– Nämäkin keskustelut yleensä liittyvät johonkin tulevaan kuntakentässä tapahtuvaan muutokseen. Keskustelut tuovat uusia tulokulmia, ehkä jotain sellaista, mitä ei itse ole edes huomannut ajatella.

Tapahtumassa on noin 250 ohjelmaotsikkoa. Kuntamarkkinoiden tämän vuoden ohjelmasta Kujala on alleviivannut erityisesti talouteen ja valtionosuuksiin liittyviä teemoja.

– Koska niissä meillä on haasteita ja uudistuksia luvassa. Toki myös TE-tehtävien rahoitusvirrat liittyvät tähän kokonaisuuteen.

TE-uudistus mielessä

Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen arvioi, että jokaiselle löytyy jotain Kuntamarkkinoilta.

– Eri ammattiryhmille on omia mielenkiintoisia aiheita. 

Asiantuntijaesitykset tarjoavat olennaisia nostoja ja päivityksiä, joita voi sitten koota omien tarpeiden mukaan kahden päivän aikana.

Talousteeman lisäksi Luukkonen kertoo olevansa kiinnostunut väestöasioista.

Hyvinkään kaupunginjohtajaa kiinnostaa myös Kuntamarkkinoiden puoluejohdon paneeli, joka kokoaa puolueiden puheenjohtajat keskustelemaan ajankohtaisista kuntapolitiikan aiheista keskiviikkona alkaen kello kymmeneltä.

– Puoluejohdon paneelia on aina mielenkiintoista seurata.

Vaikka tämän vuoden Kuntamarkkinat ovat jo ovella, niin Luukkonen huomauttaa, että ensi vuodellekin on mielenkiintoista ohjelmaa tarjolla. Työllisyyttä ja yritysten kasvua tukevien palvelujen suhteen tapahtuu suuria muutoksia, hän jatkaa.

– Odotan jo jaettuja kokemuksia siitä, miten TE:n siirtyminen kuntiin on onnistunut vuoden 2025 alusta lähtien. Missä onnistuttiin ja mikä tosiasiallisesti haastaa sekä riittivätkö annetut eurot? Mitä uusia ja erilaisia TE-toimintamalleja on luotu vai siirtyikö TE sellaisenaan valtiolta kunnille?

Tästäkin aiheesta saadaan varmasti dataa, konkretiaa ja euroja, ennakoi Luukkonen ennakoi.

– Ja kovasti odotan, että kysymyksiin on kuntien kanssa vastaamassa vastuuministerit.

Jaettua iloa tärkeistä töistä

Viitasaaren kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen kertoo Kuntamarkkinoiden olevan hänelle yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista.

– Samassa paikassa on koottuna valtava määrä infoa ajankohtaisista asioista, mutta myös suuri joukko tuttuja ympäri Suomen.

– Keskustelut ovat aina mielenkiintoisia ja herättävät uusia ideoita myös oman työn kehittämiseen. Kuitenkin suurimpana hyötynä näen verkostojen laajentumisen.

Vuopionperä-Kovanen kertoo talousasioiden ja TE-uudistuksen olevan ykkösjuttuja hänelle tänä vuonna.

– Etenkin kaikki valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen ja TE-uudistukseen rahoitukseen liittyvää ohjelmaa odotan. Lisäksi toki kiinnostaa puoluejohdon paneeli, mutta aion käydä kuuntelemassa myös valmiuteen ja varautumiseen, viestintään ja uusiutuvaan energiaan liittyviä tietoiskuja.

Vuopionperä-Kovanen on käynyt Kuntamarkkinoilla opiskeluajoista lähtien.

– Silloin sitä vielä haaveili alalle pääsystä, eikä tuntenut juuri ketään.

– Nykyään Kuntamarkkinat ovat oleellinen osa syksyä oman työn kannalta ja näen tapahtuman aikana tuttuja joka kulmalla.

Kuntamarkkinoilla on kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjien ja asiantuntijoiden lisäksi mukana valtion, yritysten ja hankkeiden edustajia. Kuva: Heli Sorjonen

Kuuma tunnelma

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä on myös ollut jo useamman kerran Kuntamarkkinoiden menossa mukana.

– Kokemukset ovat ihan hyviä lukuun ottamatta sitä, että talossa on markkinoiden aikaan joskus aika kuuma.

Kiiskilän lisäksi Tornion kaupunginjohtaja Kujala sanoo, että Kuntatalon suojissa lämpötila on kohonnut ajoittain jopa tukalan tuntuiseksi aikaisempina vuosina.

Joka tapauksessa Kujalan tavoin myös Seinäjoen kaupunginjohtaja osallistuu hyvillä mielin tapahtumaan.

– Verkostoituminen, kollegoiden tapaaminen ja keskustelut ovat olleet antoisia edellisinäkin vuosina, Jaakko Kiiskilä kertoo.

Onko jokin muisto jäänyt erityisen hyvin mieleen takavuosien Kuntamarkkinoilta, Jaakko Kiiskilä?

– No kerrotaan vaikka lyhyt tarina, kun nuorena viranhaltijana istuin kuuntelemassa luentoa jostain aiheesta isossa salissa, kun vieressä kaksi kokeneempaa valtiomiestä vetelivät syvää unta penkeissään.

– Jäin silloin miettimään, että kuinkahan opit menivät perille. Joskus tietenkin lepokin on tärkeää.

Kuntamarkkinat verkossa 18.-19.9.

Keskiviikon suorat lähetykset

  • Kello 10-11.30: Puoluejohdon paneeli, johon osallistuu kahdeksan suurimman puolueen johto. Paneelissa puoluejohtajilta etsitään vastauksia kuntakenttää askarruttaviin kysymyksiin.
  • kello 12-13.30: Lempeä piinapenkki. Keskustelua hyvinvointialueiden hyvinvoinnista.
  • Kello 14-15.30: KT:n työmarkkinaseminaari.

Torstain suora lähetys:

  • Kello 10-10.45: Kuntien valtionosuusuudistus, valtiovarainministeriö.

Lähetykset: Tämän linkin kautta pääset seuraamaan edellä mainittuja suoria lähetyksiä.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*