Kuntaministeri Sirpa Paatero arvioi, että äänestäminen kannattaa tehdä muun päivittäisen asioinnin yhteydessä. Kuva maaliskuun 2020 koronatiedotustilaisuudesta. (Kuva: Lauri Heikkinen / VNK)

Kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., uskoo, että kuntavaalit voidaan viedä koronatilanteen huomioivilla erityisjärjestelyillä läpi suunnitellusti huhtikuussa.

Paatero sanoo ymmärtävänsä, miksi vaalien siirtäminen on herättänyt keskustelua, ja ministeriltäkin on asiasta kysytty toistuvasti.

– Kaikki puolueet ovat yhdessä määrittämässä vaaleja. Tämä ei ole vain hallituksen kysymys, Paatero muistuttaa.

-Ihmiset käyvät kaupassa, työssä, hoitavat asioitaan. Olen ajatellut, että samalla, kun on laaja ennakkoäänestysverkosto, siinä samalla voisi käydä suorittamassa [äänestämisen].

Karanteenissa olevat ihmiset voidaan huomioida erityisjärjestelyillä, Paatero sanoo.

-Kotiäänestyksiä on ollut aina. Ja oikeusministeriö on luvannut lähettää kuntiin kriteerit, millä järjestelyillä niitä voidaan tehdä tällä kertaa ehkä enemmän kuin normaalisti.

Oikeusministeriö esittää lisätalousarviossa 1,3 miljoonan euron lisämäärärahaa kuntavaalien turvalliseen toimittamiseen koronaviruspandemian aikana.

Rahaa tarvitaan mm. kotiäänestyksen laajempaan toteuttamiseen, tilaratkaisuihin ja suojavälinehankintoihin.

Neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä kertoi aiemmin Kuntalehdelle, että 1,3 miljoonaa euroa jaetaan kunnille äänioikeutettujen määrän mukaisesti. Kunnat saavat itse päättää, kuinka tuo summa käytetään.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*