Hyvinvointialueuudistuksen jälkeen olisi hyvä aika suunnata katseet ensi vaalikaudella kaupunkien kehittämiseen, Sirpa Paatero näkee. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Kuntien ja alueiden uudistusten toteuttamisen jälkeen tulevalla hallituskaudella tarvitaan aiempaa selkeämpää näkemystä kaupunkipolitiikasta kuntaministeri Sirpa Paateron, sd., mukaan.

Paatero toivoo, että käyttöön otettaisiin valtakunnallinen kaupunkipolitiikka, joka huomioisi kaupunkien erityiset tarpeet ja potentiaalin nykyistä paremmin.

– Kaupunkeja haastavat erityisesti sosiaalisen eriytymisen voimistuminen, osaavan työvoiman puute ja toisaalta kaupunki-infran muutostarpeet ilmastonmuutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin. Näihin ison mittaluokan haasteisiin tarvitaan selkeämmin myös valtion tukea, Paatero totea tiedotteessaan.

Tällä hallituskaudella maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksia laajennettiin uusille kaupunkiseuduille. MAL-sopimukset kattavat nyt seitsemän isoa kaupunkiseutua, eli Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseudut. Yli puolet suomalaisista asuu MAL-alueella.

Mainos– Sopimuksilla voidaan vahvistaa kaupunkiseutujen ja valtion välistä yhteistyötä kehittäen kaupunkiseutuja yhdessä pitkäjänteisesti, ja niillä tuetaan myös kaupunkiseutujen elinvoimaa. Myös muiden kaupunkiseutujen kanssa tulisi olla yhteistä kehittämistä valtion ja kaupunkien kesken. Näin kaupunkipolitiikan kokonaiskuva palvelisi paremmin kaupunkien ja kaupunkilaisten tarpeita, Paatero esittää.

Kuntaliitto on kuluvan hallituskauden aikana peräänkuuluttanut ryhtiä kaupunkipolitiikkaan ja syksyllä 2021 Kuntaliitto julkaisi ensimmäisen kaupunkipoliittista toimintaa linjaavan toimintaohjelmansa.

– Tunnistimme huolen siitä, ettei kaupunkien merkitystä suomalaisen yhteiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä tunnisteta tarpeeksi. Kaupungithan ovat seutukuntiensa kiistattomia talousvetureita. Tätä Kuntaliiton kaupunkipoliittista työtä kehitetään yhdessä kaupunkien kanssa, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen totesi tuolloin.

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*