Kuntaliitto yhdessä Åbo Akademin kanssa kokoaa laajasssa kyselyssä kuntapäättäjien käsityksiä päätöksenteon tueksi muun mussa vireillä olevisa uudistuksista. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kuntaliitto ja Åbo Akademi kartoittavat kuntien luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden näkemyksiä tulevista kuntavaaleista, meneillään olevasta sote- ja maakuntauudistuksesta sekä kunnallisesta päätöksenteosta helmikuun aikana.

Päättäjäkyselyn avulla kartoitetaan kuntapäättäjien mielipiteitä tulevista kuntavaaleista, meneillään olevasta sote- ja maakuntauudistuksesta sekä kunnallisesta päätöksenteosta.

Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa ennen huhtikuun kuntavaaleja.

Kyselyllä halutaan tarjota kunnille tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi sekä ajallista ja kuntien välistä vertailutietoa. Päättäjäkyselyllä on tarkoitus palvella sekä valtakunnallisia että paikallisia tietotarpeita, muun muassa kuntien omaa strategia- ja kehittämistyötä, kuluvan valtuustokauden arviointia sekä sote- ja maakuntauudistusten reaaliaikaista arviointia.

Osa laajaa kokonaisuutta

Nyt toteutettava kysely on yksi laajimmista kuntapäättäjien näkemyksiä kartoittavista selvityksistä. Vastaavan laajuisia kyselyjä on tehty vuodesta 1995. Edellinen toteutettiin 2015.

ARTTU2 eli Kunnissa toteutettujen ja tulevien uudistusten arviointitutkimusohjelma 2014–2018 on useasta osaprojektista koostuva tutkimuskokonaisuus. Tavoitteena on tuottaa systemaattista ja vertailukelpoista tutkimustietoa kuntia koskevien uudistusten ja kehittämistoiminnan vaikutuksista.

Tutkimusohjelma selvittää, miten uudistukset ovat vaikuttaneet kuntien palveluihin, talouteen, demokratiaan ja johtamiseen, henkilöstövoimavaroihin sekä yhdyskuntarakenteeseen ja elinvoimaan.

Mukana 40 erilaista kuntaa

ARTTU2-ohjelman 40 tutkimuskuntaa edustavat erikokoisia ja -tyyppisiä kuntia eri puolilta Suomea.

ARTTU2 -tutkimuskunnat: Askola, Espoo, Hattula, Hirvensalmi, Hollola, Hämeenlinna, Inari, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kokkola, Kotka, Kurikka, Kuusamo, Lappeenranta, Lempäälä, Liperi, Mikkeli, Mustasaari, Nivala, Oulu, Paltamo, Parkano, Petäjävesi, Pudasjärvi, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Tampere, Tornio, Turku, Vaasa, Vantaa, Vimpeli ja Vöyri.

Lisätietoja ARTTU2-tutkimusohjelmasta täällä ja lisätietoja päättäjätutkimuksesta täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*