Kuntapolitiikka kiinnostaa suomalaisia internetissä enemmän kuin valtakunnallinen päätöksenteko. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaiset hakevat internetistä selvästi enemmän tietoa kunnallisten asioiden valmistelusta ja päätöksenteosta kuin hallituksen, eduskunnan tai ministeriöiden päätöksenteosta.

Tänä vuonna useampi kuin joka neljäs suomalainen on hakenut netistä tietoa kunnanhallituksen, valtuuston tai lautakuntien käsittelemistä asioista ja päätöksistä.

Hallituksen, eduskunnan tai ministeriöiden käsittelemiä päätöksiä ja esityksiä haki vain 11 prosenttia.

Kiinnostus kunta-asioita kohtaan tasaista

Internetiä käytettiin kunnallista päätöksentekoa koskevan tiedon lähteenä tänä vuonna yhtä paljon kuin vuonna 2011, jolloin politiikkaan ja päätöksentekoon liittyvää tiedonhakua tutkittiin edellisen kerran.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Valtakunnan tason päätöksentekoon liittyvä suora tiedonhaku sen sijaan on vähentynyt selvästi. Vielä vuonna 2011 valtakunnan politiikkaan liittyviä hakuja tehtiin tuplasti enemmän kuin vuonna 2017.

Poliittista valmistelua koskevassa tiedonhaussa on alueellisia eroja. Ahkerimmin kuntapäätöksentekoa googlaavat pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa asuvat. Ero muihin kaupunkeihin ei ole kuitenkaan suuri.

Tutkimuksen mukaan noin joka viides 16–89-vuotias suomalainen seuraa jonkun suomalaisen poliitikon viestejä sosiaalisessa mediassa. Eniten poliitikkoja seurataan Facebookissa, jonka kautta viestien seuraajia on 20 prosenttia. Twitterin kautta poliitikkoja seuraa 8 prosenttia.
Valtaosa poliitikkojen seuraajista yhteisöpalveluissa on nuoria aikuisia. 42 prosenttia 25–34-vuotiaista seuraa poliitikkojen viestejä jossakin yhteisöpalvelussa. 65-vuotiaista päättäjiä seuraa vain 5 prosenttia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*