Oikeusminsiteri Anna-Maja Henriksson kertoi vaalien siirtämisestä Twitterissä. (Kuva: Lauri Heikkinen / VNK)

Kuntavaaleja ei pidetä suunnitellusti huhtikuussa. Uusi vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, r., ilmoitti puoluesihteerien kokouksen tuloksesta Twitterissä lauanataina.

– Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannattaa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle huonontuneen koronatilanteen takia. Vaalit pidetään 13.6., Henriksson twiittasi.

Vaalien siirtoa on julkisesti suoraan vastustanut puolueista vain perussuomalaiset.

Oikeusministeriön mukaan siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua.

– Eduskuntapuolueet ovat saaneet käyttöönsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekuvan, jossa ilmaistaan koronaepidemiasta johtuva selkeä huoli vaalien terveysturvallisuudesta. THL:ltä saatujen tietojen mukaan tautitapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat kohonneet helmikuun jälkeen erittäin nopeasti. Samalla THL:n arvio vaalien terveysturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä on muuttunut selvästi huolestuneemmaksi, ministeriö perustelee verkkosivuillaan.

– On selvää, että epidemian etenemistä ei pystytä tarkasti ennakoimaan. Arvioinnissa on kuitenkin otettava huomioon mahdollisuus siitä, etteivät lähiviikoille suunnitellut toimet ole riittäviä, ja uusia rajoituksia joudutaan asettamaan. Siksi riski vaalien epäonnistumiselle huhtikuun puolivälissä on liian suuri.

 Tämän hetken päivittäinen tapausmäärä on noin 750/vuorokausi. THL arvioi, että mikäli kasvuvauhti jatkuisi, päivittäinen tapausmäärä Suomessa voisi vaalipäivänä 18.4. olla jopa välillä 2 600–11 200, ministeriö kertoo.

Kuntavaalien ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri kootaan uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa. Ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon, jotta mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat.

Juttua muokattu 6.3. klo 14.05  lisäämällä oikeusministeriön perusteluja siirrolle.

Lue lisää:

Kokoomus tukee kuntavaalien siirtoa mutta pitää toimenpidettä “raskaana epäonnistumisena” hallitukselta – myös politiikan tutkijoilta kritiikkiä

Kuntaministeri Paatero: Kuntavaalit voidaan viedä läpi erityisjärjestelyin

Kuntien terveiset puoluesihteereille: Päästäkää löysästä hirrestä – jos siirrätte kuntavaaleja, kertokaa siitä tällä viikolla

Lykätä vai ei – Kuntavaalit voi siirtää viime tingassa, mutta silloin ollaan todellisessa pakkoraossa

 

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*