Tuomas Pöystin johtamassa sote-valmistelussa kuullaan kuntia kyselyn avulla.

Sote-uudistuksen valmistelussa kuntia ja muita kunta-alan vaikuttajatahoja on lähestytty kyselyllä. Siinä kartoitetaan mielipiteitä uudistuksen linjauksista, alueitten tehtävistä sekä alueitten ja kuntien yhteistyöstä sekä kuntien käsityksiä omasta asemastaan,.

Vastaajilta pyydetään kannanottoja konkreettisiin kysymyksiin ja tarjotaan mahdollisuus myös vapaamuotoiseen palautteeseen.

Kunnilta kysytään, mihin maakunnan pohjalta muodostettavaan itsehallintoalueeseen ne katsovat kuuluvansa. Tästä asiasta halutaan kunnilta nimenomaan valtuuston kanta.

Kunnilta kysytään myös, vaikuttaako sen kantaan, jos osoittautuu, että omaksi koettu maakunta ei saa järjestää itse sote-palveluja.

Vastaajilta kysytään, onko nykyinen maakuntajako oikea pohja itsehallintoalueitten muodostamiselle, sekä arviota järjestelystä, jossa on 18 itsehallintoaluetta joista kolme järjestää sote-palvelut muiden kanssa.

 

Kriteereille vaihtoehtoja

 

Kyselyssä halutaan mielipidettä siitä, millä kriteereillä ne kolme valitaan. Vaihtoehdoiksi on listattu väestömäärä ja sen ennustettu kehitys, huoltosuhde ja sen ennustettu kehitys, taloudelliset edellytykset, mahdollisuudet varmistaa yhdenvertainen sote-palvelujen saatavuus, mahdollisuudet varmistaa kattava sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus, mahdollisuudet suunnitella ja toteuttaa toimiva palveluverkko, mahdollisuudet toteuttaa kustannustehokas tuotantorakenne, kielelliset erityispiirteet sekä maakuntien välinen luontainen yhteistyö ja työssäkäynti- tai asiointisuunnat. Muitakin kriteerejä vastaajat voivat esittää.

 

Tehtäväkentästä kommentteja

 

Kyselyssä halutaan myös mielipide alueen luontaisista yhteistyösuunnista.

Vastaajille tarjotaan mahdollisuus ottaa kantaa tulevien itsehallintoalueitten tehtäviin. Hallituksen linjauksen mukaan itsehallintoalueille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi pelastustoimi, maakuntien liittojen tehtävät ja ELY-keskusten alueellisen kehittämisen tehtävät sekä lisäksi mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto. Vastaajilta kysytään, mitä muita tehtäviä olisi tarkoituksenmukaista siirtää itsehallintoalueille.

Kuntien ja itsehallintoalueiden yhteyden varmistamiseksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kaivataan myös ajatuksia.

Lausuntopyyntö on lähetetty Manner-Suomen kunnille sekä kymmenille muille asiaan liittyville tahoille, muun muassa virastoille, yliopistoille ja useille järjestöille.

Myös muut tahot voivat antaa asiasta lausuntoja, jotka otetaan huomioon.

Sähköinen kysely on täällä.

Kyselyn tausta-aineistoonvoi tutustua täällä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Alueuudistus.fi linkki ei johda mihinkään, aineistot eivät siis ole yleisesti tutustuttavissa ja ruotsinkielisiä käännöksiä ei edes ehditä tehdä, kun jo kuntien pitää vastata. Ainutlaatuista valmistelua!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*