Etelä-Savo arvostelee sekä maakuntahallinnon ja sosiaali- ja terveystoimen rahoitusmallia että valtionhallinnon ohjaushalua, kirjoittaa perjantain Länsi-Savo.

Etelä-Savon maakuntahallintoa pohtimaan kokoontui torstaina Juvalla koko maakunnan edustus, kuntien ja valtionhallinnon virkamiehiä sekä kuntien poliittinen johto.

– On olemassa tietty huoli siitä, että uudessa maakuntahallinnossa valtiovalta ohjaa ja kontrolloi maakuntia vähän joka asiassa, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sanoo Länsi-Savolle.

Hallitus aikoo maakuntien rahoituslailla säätää valtion rahoituksesta maakunnille. Tavoitteena on luoda rahoitusjärjestelmä, jossa maakunnat selviävät niille lain mukaan kuuluvien tehtävien hoitamisesta.

MainosMäkinen näkee maakunnille suunnitellun rahoitusmallin riskinä. Hän arvioi, että mallilla voidaan edetä 3–4 vuotta.

Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja ja valmistelun ohjausryhmän puheenjohtaja, Savonlinnan kaupunginvaltuutettu Jarkko Wuorinen, kesk., arvioi valtionohjauksen näkyvän rahoitusmallissa.

– Maakunnilla ei ole verotusoikeutta, joka on aikanaan saatava. Rahat tulevat nyt valtiolta ja mitä sitten, jos sitä rahaa ei ole maakuntien toimintaa riittävästi, Wuorinen sanoo lehdelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*