Kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalin ehdotti maanantaina julkaistussa esityksessään Lahden alueelle kahta vahvaa kuntaa. Esityksessä Lahti ja Nastola yhdistyisivät uudeksi Lahden kaupungiksi ja Hämeenkoski yhdistyisi Hollolaan 1.1.2016.

Selvittäjä ei esitä Kärkölän kuntaa koskevaa kuntaliitosta.

Jos liitos toteutuu, se varmistaa Hämeenkosken palvelut. Lahden ja Nastolan muodostaman uuden kaupungin katsotaan puolestaan luovan uutta elinvoimaa radanvarren kasvukäytävään.

Tähän radanvarren kehittämiseen mieli mukaan myös Kärkölä. Kunnanjohtaja Seppo Huldénin mukaan ulkopuolelle jäämiseen oli varauduttu.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Lähtökohta oli että selvittäjä tekee vain ehdotuksia jotka kunnissa todennäköisesti on mahdollista hyväksyä. Kun Nastola ja Hollola ilmoittivat etteivät ne ole mukana selvityksissä joissa Kärkölää ehdotetaan mukaan, selvittäjällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää Kärkölä ulkopuolelle, Huldén sanoo Kuntalehdelle .

Huldenin mukaan asia on Kärkölän osalta loppuun käsitelty. Se ei tarkoita, että hän pitäisi ratkaisua järkevänä.

– Kärkölä olisi tuonut vajaat 5 000 asukasta Nastolan ja Lahden uuteen kaupunkiin lisää. Alkuperäistä ideaa radanvarren kehittämisestä olisi voitu viedä eteenpäin. Peruste Kärkölän ulos jättämisestä, eli yhteisen maarajan puuttuminen, on hevosvetoisen aikakauden kannanotto.

Neuvottelut neuvoteltu toistaiseksi

Huldén uskoo, että kuntaliitoskeskustelut on nyt Päijät-Hämeessä käyty vuosiksi eteenpäin.

Käytännössä tämä merkitsee, että vaikeassa taloustilanteessa oleva Kärkölä aikoo jatkaa itsenäisenä.

– Kun helmi-maaliskuulla saadaan riittävästi valmisteluita tehtyä, käydään nykyinen rakenne läpi ja lähdetään uudesta asemoinnista liikkeelle siten että määräämätön määrä vuosia toimitaan itsenäisenä, Huldén sanoo.

Kärkölä on esimerkiksi lykännyt teknisiä järjestelmäuudistuksia pari vuotta, koska se on odottanut kuntaliitoksen ratkeamista.

Ratkaisu ei Huldénin mukaan muuta peruskysymystä miksikään.

– Joudutaan käyttämään korkeampaa veroprosenttia kun yhdistyneessä kunnassa todennäköisesti olisi tullut. Vielä on täysin hämärän peitossa, mitä vaikuttaa uusi sote-ratkaisu vai vaikuttaako. Ensimmäiset laskelmat näyttivät että sote hyödyttäisi Kärkölää 2,5 veroprosenttiyksikön verran.

Kärkölän veroprosentti vuonna 2015 on 21,75. Taloussuunnitelman mukaan se nousee vuonna 2018 yhdellä prosenttiyksiköllä.

Kuntajakoselvittäjän ehdotus Lahden seudun kahdesta kunnasta käsitellään mukana olevien neljän kunnan valtuustoissa samaan aikaan 26.1.2015.

Aiheesta aiemmin:

Salpausselän kuntajakoselvitys jatkuu kahden kunnan mallilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*