kuva: Lahden kaupunki/Lassi Häkkinen
Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta jää eläkkeelle toukokuun alussa. Jos Lahti valitsee pormestarimallin, uusi kaupunginjohtaja siirtyy vaalikauden vaihtuessa kansliapäälliköksi.

Lahden kaupunginhallitus haluaa kaupunkiin pormestarimallin. Hallitus esittää, että kaupunginvaltuusto tekisi ensi viikolla periaatepäätöksen malliin siirtymisestä.

– Länsieurooppalainen demokratiakäsitys etenee Suomessa, ja näen Lahden siinä mieluummin edelläkävijänä kuin perässätulijana. Uskon, että myös muissa suurissa kaupungeissa on sama suunta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu, sd., sanoi Kuntalehdelle maanantai-iltana.

Lahden perussuomalaiset vastustavat pormestarimallia. Perussuomalaisia kaupunginhallituksessa edustava kansanedustaja Rami Lehto teki maanantain kokouksessa esityksen mallin hylkäämisestä, mutta ei saanut sille kannatusta.

Lahti on siirtymässä pormestarijärjestelmään seuraavan vaalikauden alusta eli kesäkuun alussa 2021. Lahden mallissa pormestarin pitää olla kaupunginvaltuutettu. Pormestarin lisäksi valittavaksi tulee kaksi apulaispormestaria, jotka toimisivat samalla kahden suurimman lautakunnan puheenjohtajina.

MainosJos valtuusto hyväksyy mallin, kaupunginjohtajan virka laitetaan avoimeen hakuun. Se muuttuu kansliapäällikön viraksi siinä vaiheessa, kun pormestarimalli otetaan käyttöön. Määräaikainen kaupunginjohtaja pyritään valitsemaan kaupunginvaltuustossa jo kesäkuussa. Lahden nykyinen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta jää eläkkeelle toukokuun alussa 2018.

Lahden johtamisjärjestelmän kehittämistä on pohtinut toimikunta, jonka puheenjohtajana on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Komu ja varapuheenjohtajana kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau, kok.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*