Lauri Lyly, sd., nousee Tampereen pormestariksi. Näin ratkaisi SDP:n Tampereen kunnallisjärjestö keskiviikkoiltana.

SAK:n puheenjohtajan tehtävistä eläkkelle jäänyt Lyly ilmoitti kiinnostuksensa jo ennen vaaleja, mutta puolue kävi vaalit ilman nimettyä pormestariehdokasta. valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja vaalien ääniharava Sanna Marin olisi ollut vaikea sivuuttaa, jos hän olisi paikan halunnut. Marin kuitenkin kieltäytyi tehtävästä. Marin kertoi harkinneensa asiaa vakavasti mutta päätyneensä siihen, että haluaa nyt jatkaa työtään eduskunnassa.

Muita esillä olleita nimiä ovat anakin nykyinen apulaispormestari Pekka Salmi, kansanedustaja Jukka Gustafsson ja kunnallisjärjestön puheenjohtaja Atanas Aleksovski. Salmi ilmoittautui tehtävään ennen kuntavaaleja, mutta Helsingin Sanomien mukaan hän on sittemmin kieltäytynyt. Aleksovski on ennen vaaleja tyrmännyt ehdokkuutensa.

Lylyn vahvuuksiksi todettiin muun muassa hyvät neuvottelutaidot ja laajat verkostot,samoin kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä.

Tampereella oma malli

Päättyvällä kaudella Tampereen pormestarina on toiminut kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen. Tehtävä siirtyy nyt SDP:lle, joka sai vaaleissa suurimman kannatuksen.
Tampereella on pormestarin lisäksi neljä apulaispormestaria. Tampereen malli muistuttaa maan hallituksen muodostamista enemmän kuin kunnissa yleensä. Pormestariehdokkaan johdolla neuvotellaan ja muodostetaan koalitio, joka laatii pormestarisopimuksen ja jakaa apulaispormestarien paikat. Muutkin ryhmät saavat silti edustuksen kaupunginhallitukseen. Apulaispormestarit toimivat lautakuntien puheenjohtajina.

Päättyvällä kaudella Tampereella on ollut kokoomuslaisen pormestarin lisäksi yksi apulaispormestari SDP:stä, vihreistä, vasemmistoliitosta ja kokoomuksesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*