Turussa viihtyvä Li Andersson kertoo, että hänellä on paljon kokemusta erilaisten ihmisten, puolueiden ja poliitikkojen kanssa yhteistyön tekemisestä.

Turussa asuva Li Andersson on vasemmistoliiton ehdokas Suomen seuraavaksi presidentiksi. Vasemmistoliiton puheenjohtaja on ylpeä juuristaan ja kotikaupungistaan.

– Koti- ja synnyinkuntani Turku merkitsee minulle paljon. Turussa on kiinnostavalla tavalla läsnä kaupungin pitkä ja monipuolinen historia. Samalla se on ajassa kiinni oleva ja vireä kaupunki.

Entinen opetusministeri ja Turun kaupunginvaltuuston jäsen arvostaa monipuolista taide- ja kulttuurielämää.

– Turussa voi kokea paljon.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Toistaiseksi ainoa turkulainen Suomen tasavallan presidentti (1982–1994) on ollut Mauno Koivisto (1923–2017). Kotiseuturakkaus Turkua kohtaan säilyi läpi Koiviston elämän. Turku saa uuden presidentillistä kotiseuturakkautta säteilevän puolestapuhujan, jos Li Andersson voittaa presidentinvaalit.

– Hieman pilke silmäkulmassa pidän Turkua edelleen Suomen henkisenä pääkaupunkina.

Turku oli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki vuodesta 1809 vuoteen 1812, jolloin pääkaupunki siirrettiin Helsinkiin.

Asialistalla vapaus ja tasa-arvo

Vuodesta 2016 lähtien vasemmistoliittoa johtanut Li Andersson on presidenttiehdokkaat esittelevän Kuntalehti ja vaalit -juttusarjan toinen haastateltava.

– Minulle tärkeimpiä arvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Tahdon puolustaa hyvinvointivaltiota, kasvattaa tasa-arvoa ja vähentää köyhyyttä.

Politiikassa Andersson on kertonut halunneensa edistää erityisesti lasten ja nuorten sekä ikäihmisten asemaa ja palveluita.

– Näiden tavoitteiden puolesta teen töitä joka päivä. Näissä elämänvaiheissa olemme kaikki kaikkein eniten riippuvaisia siitä, millaista hoitoa ja hoivaa saamme.

Kaikkia suomalaisia ja koko maailmaa koskevista uhkatekijöistä kansanedustaja nostaa pöydälle ilmastokriisin ja luontokadon.

– Ilmasto- ja luontokriisiin vastaamisessa aika on loppumassa. Myöskään Suomella ei ole varaa epäonnistua näiden koko ihmiskunnan kannalta keskeisten kriisien hoidossa.

Rauhankävelyä kohti

Mikä omassa kotikunnassa on sellaista, että sen voisi nostaa esimerkiksi muillekin, Li Andersson?

– Olen osallistunut Turussa usein uskontojen rauhankävelyyn, joka on eri uskontokuntien ystävyyttä, sopuisuutta ja yhdessä eloa korostava kulkue YK-päivänä.

– Vaikka kävely järjestetään muuallakin Suomessa, on se Turussa erityisen hieno kokemus. Tapahtuma konkretisoi hienolla tavalla Turun moniuskontoista ja -kulttuurista historiaa.

Samalla se konkretisoi uskontojen monella tapaa yhteistä eettistä pohjaa, hän jatkaa.

Kuntalehti ja vaalit -juttusarja esittelee kaikki yhdeksän presidenttiehdokasta. Jokainen ehdokas kertoo vuorollaan muiden muassa oman kotikuntansa merkityksestä itselleen. Joka päivä (ensimmäinen ilmestyi 28.12.) kello 16 julkaistaan sarjaan liittyvä juttu, kunnes kaikki ehdokkaat on esitelty.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*