Ministeri Jari Lindström kaipaa turvapaikan saaneille lisää kuntapaikkoja. (Kuva: Sakari Piippo/Valtioneuvosto)

Suomen viime vuonna tavoittanut turvapaikanhakija-aalto etenee kevään kuluessa uuteen vaiheeseen. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan lähes 32 500 turvapaikanhakijasta yli 10 000 henkilöä saa myönteisen oleskeluluvan ja on kuntapaikan tarpeessa.

–Paine siirtyy lähiaikoina vahvasti kotouttamisen saralle. Turvapaikan saaneille tarvitaan lisää kuntapaikkoja ympäri Suomen, oikeus- ja työministeri Jari Lindström kommentoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tällä hetkellä kuntien kanssa sovittuja kuntapaikkoja on ainoastaan noin 1700. Niitä tarvitaan lisää siis yli 8000.

Valtio maksaa kuntien kustannuksia kotoutuksen ensimmäisinä vuosina, mutta kunnissa pelätään tulevien vuosien haasteita, kun valtion tuet loppuvat. Pahimmillaan kuntien kontolle tulee miljoonien lisälasku kouluttamattomasta ja kielitaidottomasta uudesta väestöstä.

Kotouttamista pyritään tehostamaan kartoittamalla turvapaikanhakijoiden henkilökohtaista osaamista entistä paremmin ja ohjaamalla heidät kuntiin, joissa heidän osaamiselleen on käyttöä. Myös koulutuspaikat ja asunnot tulevat ohjaamaan turvapaikan saaneiden sijoittamista kuntiin.

– On selvää, että helppoa tästä ei tule. Uudistamme kotouttamiskäytäntöjä ja periaatteita pikaisella aikataululla. Kaikissa toimissa on pyrittävä myös kustannustehokkuuteen eikä oikoteitä ole tarkoitus rakentaa, ministeri Lindström tunnustaa.

Tiedote työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*