Loviisan hallinnon tilanne on tulehtunut. Kaupungin mukaan tilannetta on selvitetty syystalvesta saakka. Kuva: Ville Miettinen

Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo, sd., eivät kommentoi millään tavalla kaupungin johdossa pitkään jatkunutta kiistaa toimintatavoista, viestinnästä ja työskentelystä.

Loviisan Sanomat uutisoi 5. helmikuuta johtavien viranhaltijoiden ja kuntapoliitikkojen välisistä riidoista, joiden osapuolina ovat Oker-Blom ja Loviisan kaupungin elinkeino- ja infrastruktuurilautakunta sekä Loviisan elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksen johtaja Sari Paljakka.

Loviisan Sanomien juttu riidoista perustui lehden haltuunsa saamiin asiakirjoihin, joissa osapuolet kertovat tilanteesta kaupunginhallitukselle ja syyttävät toisiaan epäasiallisesta tai epäammattimaisesta toiminnasta.

Lehtijutun julkaisun jälkeen Loviisan kaupunki julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, jonka mukaan kaupungin organisaatiossa on syystalvesta 2023 alkaen vallinnut haastava tilanne, joka on koskenut ”pientä osaa henkilöstöstä ja luottamushenkilöistä”.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Osapuolten kesken on ilmennyt erimielisyyksiä, mikä on vaikuttanut keskusten väliseen yhteistyöhön. Tilanne ei ole vaikuttanut lakisääteisten palveluiden tai muiden palveluiden tuottamiseen, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Syytösten sinkoilua

Torstaina 8.2. helmikuuta Sari Paljakka ja Loviisan kaupungin ympäristöpäällikkö Heidi Lyytikäinen ottivat Loviisan Sanomien kirjoituksessa kantaa asiaan käsittelemällä virkahenkilöiden ja kaupunginjohdon välistä työnjakoa lain näkökulmasta.

-Viranomaisten näkökulmasta kaupunki on esimerkiksi lupa- ja valvonta-asioissa asiakas muiden joukossa, he kirjoittavat. Paljakka ja Lyytikäinen syyttävät Oker-Blomia siitä, että tämä on huolimatta lakeihin perustuvasta työnjaosta pyrkinyt komentelemaan ympäristönsuojelun ja rakennusvalvonnan viranhaltijoita ja edistämään tiettyjä päätöksiä ja edistämään yksittäisten henkilöiden ja yritysten toiveita.

Loviisan elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksessa toimii rakennusvalvontayksikkö, ympäristösuojeluyksikkö, kiinteistö- ja paikkatieto, kaavoitus ja arkkitehtuuri, tilapalvelu sekä yhdyskuntatekniikka.

Lauantaina 10.2. paikallinen yrittäjäjärjestö kritisoi tiedotteessaan elinkeino- ja infrastruktuurikeskusta siitä, että sieltä ”ei ole saatu vastauksia asioiden, hankkeiden tai lupaprosessien etenemisestä eikä vastauksia muihinkaan kysymyksiin”.

Samana päivänä Loviisan Sanomat julkaisi hallussaan olleet asiakirjat vapaasti luettavissa olevassa verkkojutussa. Asiakirjat ovat osapuolien kirjeitä kunnanhallitukselle. Ne on kirjoitettu riita-asian selvittämistä varten

Riidan aiheita Loviisassa on riittänyt. Osa niistä liittyy kaupungin viime vuoden merkkitapahtumiin, kuten asuntomessujen suunniteltuun helikopterilennätykseen ja prinsessavierailuun. Riitojen lonkerot ulottuvat myös paikallisten yrittäjien asioihin ja yrittäjäpalkintojen jakoseremonioita koskeviin erimielisyyksiin.

Oker-Blom kiistää syytökset

Elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan puheenjohtaja Mikael Karlsson, r., ja varapuheenjohtaja Petri Hyvönen, kok., ottavat asiaan kantaa myös tiistaina 13.2. Loviisan Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

He viittaavat julkaistujen asiakirjojen viestiin, eli elinkeino- ja infrastruktuurilautakunnan kokemukseen ohijohtamisesta, lautakunnalle ja/tai viranhaltijoille delegoidun toimivallan loukkaamisesta. Kirjelmässä myös viitataan epäasialliseen ja työntekijöitä ala-arvostavaan käytökseen.

-Kirjeen sisältö on julistettu salaiseksi, Karlsson ja Hyvönen kirjoittavat.

Karlsson ja Hyvönen syyttävät kaupunginhallitusta vitkuttelusta ja tasapuolisuuden periaatteita loukkaamisesta asian käsittelyssä.

-Näin jo ennestään eskaloitunut tilanne eskaloitui työsuojeluilmoituksiin, valvontapyyntöihin ja pitkiin työterveyslääkärin määräämiin sairaslomiin, Karlsson ja Hyvönen kirjoittavat.

Omassa vastauksessaan, siis lokakuussa kaupunginhallitukselle luottamuksellisena osoitetussa asiakirjassa, jonka Loviisan Sanomat julkaisi, Oker-Blom kiisti toimintaansa kohdistuneet syytökset ja muistutti, ettei syytöksille ole esitetty todisteita. Sen sijaan hänkin kritisoi elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksen toimintaa, jonka vuoksi Loviisa on mm. menettänyt merkittävän investoijan toiseen kaupunkiin.

-Kyse ei miltään osin ole minun liiallisesta käskyttämisestä, kiusaamisesta tai ohjauksesta, vaan päinvastoin siitä, että EKI-keskuksen johtaja ja sen lautakunnan poliittinen johtokaksikko toiminnallaan rikkovat kunnallista johtamisjärjestystä ja työilmapiiriä, Oker-Blom toteaa loppulauselmasaan.

Ei kommentoida

Kuntalehti yritti tiistaina tavoittaa Loviisan hallintojohtajaa kertomaan, missä kiistan prosessissa mennään kaupungin näkökulmasta. Lomalla olevan hallintojohtajan sijaisena toimiva kaupunginjohtaja Oker-Blom kertoi, ettei hänellä ole mitään kommentoitavaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Isotalo on yhtä niukkasanainen. Isotalo vetoaa siihen, että asia on käsittelyssä, eikä sitä voi kesken käsittelyn kommentoida. Hän ei kuitenkaan kerro, mitä tarkalleen ottaen käsitellään, missä toimielimessä tai ryhmässä, tai millä aikataululla.

-Olemme julistaneet tämän kaiken ei-julkiseksi, koska emme halua, että keskeneräistä asiaa riepotellaan, Isotalo sanoo.

Kiistan osapuolten mukaan myös kirjeet kunnanhallitukselle ovat olleet ”salaisia” ja ”ei-julkisia”.

Loviisan Sanomat perusteli julkaisupäätöstä tulkitsemalla kirjeiden olevan kaupunginhallitukselle käsittelyä varten toimitettuja dokumentteja, jotka ovat julkisia.

Edeltäjä lähti kiistojen takia

Jan D. Oker-Blom ilmoitti tammikuun lopulla hakevansa eroa Loviisan kaupunginjohtajan tehtävästä siirtyäkseen elinkeinoelämän palvelukseen. Oker-Blom aloitti Loviisassa vuonna 2017 seitsemän vuoden määräaikaisella sopimuksella. Loviisan kaupunginvaltuusto käsittelee hänen eroanomustaan keskiviikkona.

Oker-Blomin edeltäjä Olavi Kaleva erosi tehtävästään ajauduttuaan riitaan paikallisten päättäjien kanssa investointeihin liittyvistä asioista, joiden yksityiskohdista ei kuitenkaan kerrottu julkisuuteen.

Maanantaina Kaleva kommentoi Svenska Ylelle, että hän ei ole yllättynyt Loviisan tämänhetkisestä tulehtuneesta tilanteesta.

Juttua muokattu 14.2. klo 8.20: Korjattu Arja Isotalon sukunimi kommentin perässä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*