Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan yhdistymisselvityksen selvitysmies Risto Nieminen toteaa, että Loviisan ja Lapinjärven yhdistymistä voidaan perustella kaikilla kuntarakennelain edellytyksillä.

Yhdistymisselvitys valmistui torstaina 18. joulukuuta.

Niemisen mukaan Loviisa ja Lapinjärvi muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden ja niillä on pitkä yhteistyöhistoria.

– Loviisan seutu muodostaa myös yhdyskuntarakenteeltaan eheän kokonaisuuden. Seutu on jo nyt yhteistoiminta-alue, joka järjestää sosiaali- ja terveyspalvelujen ohella isäntäkuntaperiaatteella mm. opetus- ja teknisiä palveluita, Loviisan tiedotteessa todetaan.

Loviisan ja Lapinjärven alue on kuntarakennelain 2 §:ssä säädetyt kuntajaon kehittämisen tavoitteet ja 4 §:ssä säädetyt kuntajaon muuttamisen edellytykset täyttävä vaihtoehtoinen toiminnallinen kokonaisuus, ja selvitysalueella on riittävät edellytykset vastata lakisääteisten palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta.

Niemisen mukaan sote-uudistuksen toteutuminen vie kunnilta ison osan henkilöstöstä, laitoksista sekä järjestämis- ja tuottamisvastuusta.

– Kuntien rooli näyttää tällöin muuttuvan, mutta kunnan tarkoitus säilyy ennallaan. Kunnan tarkoituksena on jatkossakin edistää asukkaidensa hyvinvointia ja järjestää asukkaille palveluja taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.

– Toteutus muuttuu siten, että kunta on jatkossa nykyistä enemmän asukkaiden edunvalvoja suhteessa palvelujen järjestäjiin ja tuottajiin.

Yhdistynyt Loviisan seutu on selvitysmiehen mukaan riittävän pieni lähidemokratian ja kuntalaisia lähellä olevan kasvollisen hallinnon kehittämisessä.

Jos yhdistyminen toteutuu, uudessa kunnassa on noin 18 300 asukasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*