Tampereen pormestari Lauri Lylyn mielestä maakuntauudistus kaventaa kaupunkien liikkumavaraa.

Kuntien ja maakuntien välille suunniteltu työnjako heikentäisi kaupunkien kasvu- ja elinvoimapalveluita, moittii Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly. Lyly vaatii, että kunnat voisivat tuottaa jatkossakin palveluita, joita nyt kaavaillaan siirrettäväksi maakuntien vastuulle.

Esimerkiksi työvoimapalvelut tulisi hänen mukaansa sisällyttää kuntien vastuulle. Ne olisivat osa kuntien elinvoimatekijöitä. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon rajapintoihin tulisi tehdä viilauksia.

Käytännössä Lylyn ehdottama malli olisi sote-uudistus ilman nykyisenkaltaista maakuntauudistusta. Siinä kunnat huolehtisivat koulutuksesta ja elinkeinotoimintaan liittyvistä palveluista, joihin kuuluvat maankäyttö-, yritys-, ja työllisyyspalvelut.

– Maakunta varmaan haluaa olla toimija elinkeinopolitiikassa, mutta en tiedä onko sillä välineitä olla sitä. Työnjakoa pitää selkeyttää, Lyly sanoo.

Vapautta kaavoitukseen

Lylyn mukaan kuntajohtajat ovat yksimielisiä siitä, että nykyisellään suunniteltu maakuntauudistus rajoittaisi kuntien elinvoimatekijöitä. 

– Jotkut haluavat radikaalimpia muutoksia. Osa haluaa jättää koko maakuntauudistuksen tekemättä. Olen yrittänyt miettiä, mitkä ovat luontevia kunnan ja maakunnan tehtäviä.

Hänen mielestään esimerkiksi maakuntakaavoituksen siirtyminen maakunnille heikentäisi kaupunkiseutujen elinvoiman kehittymisen edellytyksiä, loisi epäselvyyttä ja monimutkaistaisi kaupunkiseutujen sopimuskumppanuutta.

– Maakuntakaavasta pitäisi tehdä yleispiirteisempi ja strategisempi. Maakuntakaavan ei pitäisi ohjata kuntien maankäyttöön liittyvää kaavoitusta yhtä voimakkaasti kuin tänä päivänä, Lyly sanoo. 

Hänen mukaansa maakunnat voisivat keskittyä elinvoiman kehittämiseen esimerkiksi parantamalla liikenneyhteyksiä alueelle. 

Milka Valtanen
toimitus@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*