Maahanmuuttovirasto ei enää kysy kuntien kantaa, jos turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta suunnitellaan yksityisiin tiloihin SPR:n tai jonkun muun ulkopuolisen tahon toimesta ylläpidettäväksi.

Viraston mukaan uusien vastaanottotilojen tarve on erityisen akuutti Oulun, Turun ja Helsingin seuduilla, joilla on käynnissä jatkuva hätämajoitustilojen etsintä.

– Kutsumme kaikki kunnat talkoisiin vuokraamaan tilojaan vastaanottotoiminnan käyttöön. Tervetullutta olisivat myös kuntien tarjoukset vastaanottokeskusten ylläpidosta. Jos kunnalla on tarjota omia tiloja tai ylläpitopalvelua, tulee asia toki myös kuntapäättäjille kantaa otettavaksi, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio toteaa.

Maahanmuuttovirasto ei enää jatkossa kysy kuntapäättäjien kantaa vastaanottokeskusten perustamiseen, jos vastaanottokeskus tai hätämajoitusyksikkö on suunnitteilla yksityiseltä vuokrattaviin tiloihin ja ylläpitäjäksi olisi tulossa Punainen Risti (SPR) tai jokin muu ulkopuolinen taho.

– Siinäkin tapauksessa Maahanmuuttovirasto tiedottaa aina kuntaa ennen kuin vastaanottotoiminta alkaa, Maahanmuuttovirasto tiedottaa.

Pysyvän vastaanottokeskuksen tai hätämajoitusyksikön perustaminen on joko neuvotteluvaiheessa tai odottamassa kuntapäättäjien käsittelyä nyt Ruovedellä, Salossa, Kauhavalla, Lappajärvellä, Äänekoskella, Raaseporissa ja Forssassa.

– Näiden kuntien kannan Maahanmuuttovirasto odottaa, mutta jatkossa on pakko edetä nopeammin, tiedotteessa todetaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan sen resurssit ovat niin tiukoilla, ettei kuntien kaikkiin yhteydenottoihin voida vastata. Tämän vuoksi Maahanmuuttovirasto toivoo, että kunnat valmistelisivat tarvittavat kantansa vastaanottokeskuksen perustamiseen itsenäisesti, ilman virallista pyyntöä.

Aiheesta aiemmin: Vastaanottokeskus voidaan avata ilman kunnan hyväksyntää

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*