Kuva: VNK / Sakari Piippo

Sote-uudistus astuu voimaan vuotta suunniteltua myöhemmin eli 1.1.2020. Maakuntavaalit puolestaan siirtyvät reilut puoli vuotta aiottua myöhemmäksi, eli lokakuuhun 2018.

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta vastaavat ministerit käsittelivät keskiviikkona aikatauluja, ja Juha Sipilä piti iltapäivällä lyhyentiedotustilaisuuden jatkoaskeleista sote-uudistuksen kivisellä polulla

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan viime torstaina antaman lausunnon jälkeen sote-uudistuksen valinnanvapauslaki vaatii täydentävän esityksen ja uuden lausuntokierroksen.

Uusi valinnanvapauslaki lähtee lausunnoille marras-joulukuussa.

– Vielä viime viikolla arvioitiin että annetaan täydentävä esitys, mutta työn suuruuden käytyä ilmi annetaankin kokonaan uusi esitys, Sipilä sanoi.

– Maakunnilla on pidempi aika valmistautua toimeenpanoo, Sipilä huomautti takapakin positiivisesta vaikutuksesta.

Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju muistutti Twitterissä, että “jatkuva esivalmisteluvaihe maakunnissa budjetoidun ja varatun rahoituksen turvaamista”.

Sipilä sanoi kantaneensa huolta erityisesti stoe-ICT:n aikatauluvaikeuksista ja totesi uuden aikataulun palvelevan sitäkin.

Kysymykseen, otetaanko oppositiopuolueet mukaan uuden lakiesityksen valmisteluun, kuten ne ovat vaatineet, Sipilä vastasi että oppositio on mukana perustuslakivaliokunnassa ja eduskuntakäsittelyssä.

– Parlamentaariseen työhön ei ole tässä vaiheessa aikaa, Sipilä sanoi.

– Uudistusta tehty kymmenen vuotta ja kolme kertaa on törmätty perustuslakivaliokuntaan. Nyt ollaan vaalikauden puolivälissä ja on aikaa tehdä tarvittavat korjaukset.

Uusi aikataulu irrottaa maakuntavaalit niiden aiotusta samanaikaisuudesta presidentinvaalien kanssa.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi Kuntalehdelle viime viikolla, että erikseen järjestettävistä maakuntavaaleista koituu valtiolle 15 miljoonaa kustannukset. Kunnat järjestävät vaalit mutta valtio maksaa kulut.

– Jatkossa on järkevää pitää kuntavaalit ja maakuntavaalit yhtä aikaa, Sipilä sanoi.

Lisää aiheesta:

Uusi valinnanvapauslaki lausunnolle marras-joulukuussa

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*