Maakuntia ei perusteta kuukauden päästä, vaikka sellainen tarkoitus edelleen onkin valtionhallinnon alueuudistus.fi-sivuston mukaan.

Teknisesti maakuntien on ollut määrä aloittaa 1.7.2017 käynnistyvällä väliaikaishallinnolla, mutta todellinen aloituspäivä on hämärän peitossa ja riippuu sote- ja maakuntalakipaketin eduskuntakäsittelyn pituudesta. 

Maakuntauudistuksen projektijohtaja Pauli Harju ei halua spekuloida aloituspäivällä. Ainakin eräissä sairaanhoitopiireissä arvio väliaikaishallinnon aloittamisessa on lokakuussa.

Viivästyminen merkitsee lisätyötä maakuntien valmistelutyössä sekä painetta aikataulullisesti, kun maakuntavaalit ovat pian ovella. Kaavailtuun vaalipäivään, 28.1.2018, on enää 242 vuorokautta.

Virallisesti vieläkään ei ole mustaa valkoisella siitä, että väliaikaishallinnon valmisteluun tulee tälle vuodelle maakuntien vaatimaa lisärahaa.

Käytännössä lupaus on annettu, Harju muistuttaa.

– Lisäbudjettiesitys on menossa eduskuntaan. Tieto siitä ja ratkaisujen tekemisen aikataulusta on jo maakunnissa. Sen kautta isoa riskiä rahoituksen uupumisen suhteen ei ole, Harju kertoo.

– Maakuntia pyydetään jo hakemaan rahoitusta, jota voitaisiin myöntää 1.7. lukien.

Harju toivoo, että lupaus lisärahoituksesta näkyisi jo esivalmistelussa niin, että ehdollista valmistelua tehtäisiin mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi väliaikaishallinnon nimeämisessä on jo nähty luovia toimenpiteitä.

Väliaikaishallinnon viivästymisen tuomat hankaluudet maakunnille riippuvat Harjun mukaan siitä, miten aktiivisesti ne ovat esivalmistelua tehneet tähän asti.

– Niissä maakunnissa joissa esivalmistelua on tehty ja väliaikaishallinnon kokoonpano on selvillä ja eteenpäin menon speksit ovat selvät, vaikutus ei tule olemaan kovin merkittävä.

– Mutta maakunnissa joissa jäädään odottamaan lainsäädännön voimaanpanoa, nämä kuukaudet tuovat kyllä vaikeuksia ja kiristävät aikataulua aika voimakkaasti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*