Ylen aamutelevisiossa vieraillut Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää Kittilän solmuun mennyttä kuntahallintoa erittäin poikkeuksellisena tapauksena. Syksyn 2014 kunnanjohtajan erottamisesta alkanut päätös-, valitus- ja tutkintakierre olisi hyvä saada pysähtymään.

-Järki käteen olisi ihan hyvä malli, Mäenpää arvioi.

Kuntalaki ei suo ulkopuolisille tahoille mahdollisuuksia puuttua kunnan ongelmalliseen päätöksentekoon.

-Meillä ei ole lainsäädännössä sellaista säännöstä, jolla voitaisiin puuttua hallinnolliseen ongelmaan. Olisi hyvin ajateltavissa, että samanlaista menettelyä, mitä käytetään taloudellisessa ongelmissa olevan kunnan tilanteessa, käytettäisiin myös hallinnollisissa ongelmissa olevan kunnan ohjaamiseen. Se ei vielä puuttuisi kunnan itsehallintoon, jos pyrittäisiin ohjaamaan oikeaan suuntaan, pohti Mäenpää.

Pykälä kuntalakiin

Selvityshenkilön asettaminen hallinto-ongelmien takia vaatisi muutoksia lainsäädäntöön. Tilanteen korjaamiseksi on väläytelty omaa Lex Kittilää. Mäenpään mielestä vähempikin riittää.

-Yksi pykälä kuntalakiin riittäisi, arvioi Mäenpää.

Tällä viikolla Suomen Kuvalehti paljasti, että kunnanvaltuutetuilta oli salattu valtiovarainministeriön esittämä selvityspyyntö, jonka oli vastaanottanut vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg vieraillessaan ministeriössä. Selvityspyynnön salaaminen ei saanut professorilta ymmärrystä.

-On aika huolestuttavaa, että kunnan päätösvaltaa käyttävältä elimeltä pyritään salaamaan niinkin olennainen seikka, että pyydetään selvitystä kunnan perustoiminnoista, ihmetteli Olli Mäenpää Ylen aamutelevision haastattelussa.

Mäenpää Ylen aamussa

 

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Multialla kunnassa sama tilanne. Keski-Suomen käräjäoikeus antoi päätöksen 12.2.2016. Vuosien 2009-2010
    kunnanhallituksen kuutta jäsentä ja silloisen kunnanjohtajan haastoi käräjille nykyinen kunnanhallitus. Prosessi alkoi 6.5.2009.
    Katso http://www.multia.fi

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*