Markku Markkula (oik.) ja EPP:n ryhmää alueiden komiteassa johtava saksalainen Michael Schneider. (kuva: EPP, Group of CoR)

Espoon kaupunginvaltuutettu Markku Markkula, kok., nousee EU:n alueiden komitean puheenjohtajaksi.  Euroopan kansanpuolue EPP valitsi Markkulan ehdokkaakseen perjantaina.

Markkula voitti vastaehdokkaansa äänin 76-28. Virallisesti alueiden komitea valitsee puheenjohtajansa täysistunnossa 12. helmikuuta.

EPP ja Euroopan sosialistien ja sosiaalidemokraattien puolue PES jakavat puheenjohtajuuden alkavalla viisivuotisella kaudella. Puolueet neuvottelevat vielä siitä, aloittaako kauden EPP:n vai PES:n edustaja. PES:n ehdokas puheenjohtajaksi on belgialainen Karl-Heinz Lambertz.

– Aloittaisin mieluummin puheenjohtajana kuin varapuheenjohtajana, pääsisin siten heti vahvasti kiinni asioihin, Markkula sanoo.

Alueiden komitea on EU:n toimielin, joka osallistuu EU:n lainsäädäntötyöhön antamalla kuntien ja alueiden näkökulmasta lausuntoja Euroopan komission, neuvoston ja parlamentin käsittelemiin asioihin. Komitealla ei ole koskaan aiemmin ollut suomalaista puheenjohtajaa.

– Tehtäväni ovat jatkuvia neuvotteluja komissaarien, komission pääjohtajien, kaupunkien ja alueiden johdon sekä keskeisten asiantuntijoiden kanssa. Edustan tapaamisessa luonnollisesti alueiden komiteaa, mutta pidän tätä myös Suomen kannalta erittäin merkittävänä tehtävänä.

Markkula on toiminut alueiden komitean jäsenenä viisi vuotta, sitä ennen hän oli yhden kauden varajäsenenä.

Kolarissa syntynyt Markkula, 64, on Aalto-yliopistossa neuvonantajana työskentelevä diplomi-insinööri. Hän toimi kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1995–2003 ja on ollut eri luottamustehtävissä Espoossa yli 30 vuotta. Tällä hetkellä hän johtaa kaupunkisuunnittelulautakuntaa.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*