Kunnan korkein toimihenkilö on yleensä mies Suomen ruotsinkielisissä kunnissa, ilmenee Kommuntorgetin selvityksestä, jossa tarkasteltiin 49 kunnan kunnan-/kaupunginjohtajia sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajia.

Valtuuston puheenjohtajista 21 (43 %) on naisia ja 28 (57 %) miehiä. Kuntaliiton koko maata koskevassa vuoden 2013 tietoihin perustuvassa selvityksessä prosentit olivat 28 ja 72 (yhteensä 304 vastannutta valtuuston puheenjohtajaa).

Kaupungin- tai kunnanhallituksen puheenjohtajista naisia on 14 (29 %) ja 35 miehiä (71 %) ruotsinkielisessä Suomessa. Koko maassa 2013 osuudet olivat 26 % ja 74 %.

Myös kunnanjohtajien keskuudessa miesvalta on suuri. Miehiä on 49 kunnanjohtajasta 37 (77 %) ja naisia 11 (23 %). Getan kunnassa Ahvenenmaalla kunnanjohtajan hakuprosessi on kesken.

Naisten osuus kunnanjohtajina on kuitenkin kasvussa. Kuntaliiton tilastojen mukaan viime vuoden lopussa kunnan- tai kaupunginjohtajista 313 kunnassa naisia oli 72.

Lapinjärven kunnassa Uudellamaalla toimitaan kauttaaltaan naisten johdossa. Kunnanjohtaja on Tiina Heikka, kunnanhallituksen puheenjohtaja on Ulla Onnila, kesk. ja valtuustossa puhetta johtaa Christina Mickos, r.

Heikka kehuu Onnilaa ja Mickosta erinomaisiksi johtajiksi.

– Olemme tehneet yhdessä vaikeita asioita, kuten valmistelleet monimutkaisia kokonaisuuksia päätöksentekoon, vuodesta 2014 Lapinjärveä johtanut Heikka sanoo.

Kommuntorgetin uutinen

Lisää aiheesta:

Tasa-arvo unohdettu sote- ja maakuntauudistuksessa

Kuntalehti
Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Osaavat ainakin omakehun jalon taidon. Nämä Lapinjärven johtonaiset.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*