Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., toimi Tampereen pormestarina ennen eduskuntaan paluutaan. Kuva: Rami Marjamäki

Monessa kunnassa on ihmetelty uuden hallituksen linjausta poistaa kunnilta velvoite tehdä ilmastosuunnitelma.

Velvoite tuli viime vuoden syksyllä voimaan tulleesta ilmastolaista. Muun muassa Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijan mielestä poukkoileva lainsäädäntö on vähintäänkin huonoa hallintoa.

Avustukset ilmastosuunnitelman tekoon on poistettu jo ensi vuodelta. Avustukseen oli aiemmin varattu 2,6 miljoonaa euroa, joka on valtiontaloudessa mitättömän pieni summa.

Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., toteaa kysyttäessä, että ilmastosuunnitelmavelvoitteen poisto kuuluu asiana ympäristöministeriön hallinnonalaan. Hän kuitenkin korostaa, että hallitus ei ole unohtanut ilmastotoimien tärkeyttä kunnissa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Toisaalta on hyvä, että raportointivelvoitteita kevennetään. Mutta se ei tarkoita, etteikö ilmastotyötä kunnissa tehtäisi ja se ei olisi tärkeää. Itse asiassa kunnissa on kaikki kehittämisen avaimet omissa käsissään, Ikonen sanoo.

Ikonen toteaa, että hallitus edistää voimallisesti muun muassa puhtaan energian ratkaisuja, jotka ovat monelle kunnalle tulevaisuudessa tärkeitä investointikohteita. Myös maankäyttö ja kestävä asuminen ovat kuntien tehtävien ytimessä.

– Monessa kunnassahan on jo todella kunnianhimoisia suunnitelmia muun muassa hiilineutraaliudesta ihan lähivuosina. Tätä tärkeää ilmastotyötä on syytä jatkaa.

Ikonen nostaa esille myös ympäristökasvatuksen tärkeyden.

– Kun esimerkiksi lapseni kuvataidekoulu Tampereella sai tilan graffitin tekoon, oppilaat valitsivat työn aiheeksi ilmastonmuutoksen. Aihe siis puhuttaa ja meidän aikuisten vastuulla on tehdä työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lue lisää kuntaministeri Anna-Kaisa Ikosen ajatuksia tulevaisuuden kunnista ja niiden tehtävistä seuraavasta Kuntalehdestä, joka ilmestyy 11.9. Jos et ole vielä tilaaja, pääset tilaamaan Kuntalehden täältä!

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*