Hallitus linjaa lokakuun loppuun mennessä itsehallintoalueiden määrän, jota käytetään valmisteltaessa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia ja itsehallintoaluelakia.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö sanovat perjantaina antamassaan tiedotteessa, että alustava aluejako lähtee laajalle lausuntokierrokselle marraskuussa. Tällöin kunnat voivat ottaa kantaa esitykseen.

Ministeriöt toteavat, että hallitus tekee lokakuun loppuun mennessä myös linjauksen siitä, minkä vaihtoehtojen pohjalta sote-uudistuksen rahoituksen jatkovalmistelua tehdään.

Linjaus ohjaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain ja itsehallintoaluelain sekä niihin liittyvän rahoituslainsäädännön valmistelua.

Lokakuun aikana tehdään myös asiantuntijavalmistelua virkamiestyönä hallituksen päätöksentekoa varten. Valmistelussa tarkastellaan erilaisia alueiden määriä ja aluejaon perusteita koskevia vaihtoehtoja.

Tausta-aineistona käytetty asiantuntijatyö julkaistaan aluemääräpäätöksen jälkeen.

Järjestämis- ja itsehallintoaluelain luonnokset perusteluineen lähetetään lausunnoille huhtikuussa 2016. Lausuntokierroksen jälkeen hallitus päättää lakeja koskevasta yksityiskohtaisesta kannastaan.

Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle lokakuussa 2016. Eduskunta päättää itsehallintoalueiden määrästä ja aluejaon perusteista säätäessään itsehallintoaluelain ja siihen liittyvän lainsäädännön.

Kuntalehti kertoi keskiviikkona, että esitys tulevista itsehallintoalueista lähtee STM:stä poliitikkokäsittelyyn jo ensi viikon maanantaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä