Ministeriöiden selvitykset omien toimialojensa tehtävien siirtymiseltä itsehallintoalueille valmistuvat näinä aikoina. Selvityksiin voi niiden val mistuttua tutustua sote- ja aluehallintouudistuksen alueuudistus.fi -verkkosivuilla.

Selvityshenkilö Lauri Tarasti käyttää ministeriöiden taustaselvityksiä valmistellessaan ehdotustaan hallituksen linjaukseksi valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta.

Tarasti luovuttaa ehdotuksensa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle 22.1.2016.

Hallitus päättää tammikuun loppuun mennessä linjauksistaan valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnoin yhteensovittamisessa.

MainosSelvityshenkilö selvittää yksityiskohtaisemmin ne valtion aluehallinnon tehtävät, jotka siirrettäisiin perustettaville itsehallintoalueille. Hän arvioi myös, onko näissä tehtävissä kokonaan tai osittain kunnille siirrettävissä olevia tehtäviä sekä kartoittaa tehtävien hoitamiseen käytetyt resurssit.

Selvityshenkilön toimeksiantoon kuuluu myös selvittää maakuntien liittojen tehtävien sekä mahdollinen ympäristöterveydenhuollon tehtävien siirtäminen itsehallintoalueille.

Edelleen selvityshenkilö arvioi tehtävien siirtojen vaikutukset valtion aluehallintoon ja keskushallintoon sekä erityisesti ELY-keskuksiin ja aluehallintovirastoihin.

MainosSelvitysten ja arviointien perusteella jatketaan sekä itsehallintoalueiden tehtävämäärittelyn että valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksen valmistelua.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar Kuntien ja maakuntien verovelvollisille riittää kunnallisveroluokka sanoo:

  Maakuntien rahoitukseen on turha keksiä välivaiheeksi maakuntien verovelvollisille uutta veroa – ”yle-veroa”, joka muistuttaa kunnallisveroa.

  19 maakunnan asukkaitten itsehallinnon rahoittavat kuntaverovelvolliset, kuten nykyisinkin:

  – aito, tosiasiallinen maakuntien, kuten kuntien itsehallinto perustuu sekä asukkaitten omaan rahoitukseen että suoraan vaalitapaan, kuten Suomen eturivin perustuslakiasiantuntijat ovat jo vuosikausia sitten esittäneet.

  Valtion aluehallinnon tulevat tehtävät maakunnissa rahoittaa vaihtoehtoisesti:

  1) valtio valtionosuuksina kansanvaltaisille asukkaitten maakunnille

  2) maakunnan kunnallisveroa maksavat, siten, että maakuntaveroprosenttia nostetaan ja vastaavasti valtion verotusta lasketaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*