Kuva: Ville Miettinen
Hallitus korostaa, että vielä ei ole mökkeilyn aika vaikka Uudenmaan liikkumisrajoitus kumottiin.

Uudenmaan liikkumisrajoitus kumottiin 15.4. hallituksen antamalla asetuksella. Hallituksen näkemyksen mukaan tilapäisille liikkumisrajoituksille ei ole enää oikeudellisia perusteita. Se muistuttaa, että valmiuslain valtuuksia voidaan käyttää vain, jos se on välttämätöntä.

Maakuntarajan tuntumassa Uudellamaalla olevan Myrskylän kunnanjohtaja Sam Vuorinen olisi toivonut, että rajoitusta olisi jatkettu parilla viikolla.

– Ilmoitin jo alkuviikosta, että rajoituksia olisi hyvä jatkaa vapun yli. Pelkona on, että vappuna tulee tarpeetonta liikehdintää.

Siis millä tavoin tarpeetonta?

– No esimerkiksi mökkeilyä. Mökkiläiset varmaankin odottavat maalle pääsyä, etenkin kun joutuivat pääsiäisen odottamaan sitä.

Vuorinen on kertonut kannastaan myös Twitterissä.

Hän sanoo ymmärtävänsä hallitusta, kun se joutuu tasapainoilemaan valmiuslain pykälien kanssa ja että päätökset joudutaan perustelemaan juridisesti. Mutta toisaalta olisi nähtävä myös terveyden ja hyvinvoinnin näkökulma.

Järvet houkuttavat mökkiläisiä

Hallitus nojasi kumoamispäätöksessään sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioihin epidemiatilanteesta.

Maaliskuun lopulla liikkumisrajoitusten alettua koronavirustartunnat lisääntyivät Uudellamaalla selvästi muuta maata nopeammin. Nyt ero muuhun maahan on supistunut.

Tautitapausten kuntakohtaiset erot ovat myös suuria, eivätkä ne erityisesti heijasta maakuntien rajoja. Tautitapausten määrä on viime päivinä ollut joissain sairaanhoitopiireissä suhteellisesti yhtä suurta tai suurempaa kuin HUSin piirissä.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista, myös mökkeilyä.

Sitä peräänkuuluttaa myös Vuorinen. Hän sanoo, ettei Myrskylässä katsota mökkiläisiä nenänvartta pitkin. Mutta samalla hän haluaisi muistuttaa ihmisiä siitä, että yksittäisen rajoituksen poistuminen ei tarkoita kaikkein toimintojen normalisoitumista.

– Meillä Myrskylässä on noin 510 vapaa-ajan asuntoa, joka lienee hieman mediaania enemmän mutta vähemmän kuin varsinaisilla mökkipaikkakunnilla. Mutta meidän 15 järveä houkuttelee tänne ihmisiä.

Mökkiläiset, käyttäkää omaa järkeä

Suosittujen mökkikuntien johtajat esimerkiksi Etelä-Savossa ja Lapissa pyysivät heti koronakriisin alussa ihmisiä pysymään kotonaan.

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden suhtautuu liikkumisrajoituksen kumoamiseen ristiriitaisin tuntein.

– Tietyllä tavalla nyt otettiin askel toiseen suuntaan taudin leviämisen hillinnässä, ja toki siitä tuli vähän outo olo. Eihän epidemian vastaista taistelua ole vielä voitettu. Mutta ymmärrän toki lakiasiantuntijoiden näkemyksiä.

Mitä sitten Puumalan mökkiläisten tulisi tehdä? Jäädä kotiin vai päästä mökilleen?

– Kannattaa käyttää omaa järkeä sekä miettiä omaa liikkumista ja kontakteja. Kukaan ei halua tietämättään levittää tautia, ja monesti riittävä toimi on olla valppaana. Tämä koskee kaikkia.

Hän huomauttaa, että mökillä voi olla hyvä elää eristäytyvää elämää. Viranomaiset ovat saattaneet luoda mökkikammoa liikaa – ikään kuin mökkeily olisi epidemian levittämisessä isoin juttu.

– Enemmän kontakteja ihmisille tulee esimerkiksi ostoskeskuksissa.

Hildenin mielessä mökkiläiset ovat Puumalassa asukkaita siinä missä muutkin kuntalaiset.

– Kaikilla on loma-asukkaissa ystäviä tai naapureita. Mielestäni Sauli Niinistö teki hyvin varoittaessaan muukalaiskammosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Muukalaiskammoa kannattaisi todella varoa. Kuulostaa tosi ikävältä, jos katsotaan kieroon. Mökkiläiset tuovat kuntien yrityksille lisää rahaa ja onhan jokaiselle oikeus omaan mökkiinsä. Vastakkain asettelulla saattaa olla tosi ikäviä seurauksia. Se provosoi. Eihän mökillä olo itsessään ketään sairastuta vaan sen miten käyttäydytään ostareilla ym. Siihen lähinnä pitäisi kiinnittää huomiota ja tehdä jotain, että ei levitetä tautia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*