Vilhelm Junnilan (kesk.) taival ministerinä jäi historiallisen lyhyeksi. Kuvassa Junnila hallitusnevotteluissa toukokuussa. Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Naanatalin kaupunginvaltuustossa käsiteltiin maanantaina aloitetta valtuuston puheenjohtajan Vilhelm Junnilan, ps., luottamuksen tai epäluottamuksen selvittämiseksi.

Kokoomuksen valtuutetun Juha Haapakosken aloitteen on allekirjoittanut 11 valtuutettua.

Aloitteessa esitetään, että kun Junnila ”suoraselkäisesti” kesällä erosi tehtävästään elinkeinoministerinä, tämän olisi pitänyt noudattaa samaa suoraselkäisyyttä myös tehtävässään Naantalin kaupunginvaltuustossa.

Junnila ehti toimia elinkeinoministerinä vain kymmenen päivää. Eronpyyntöä edelsi julkinen keskustelu Junnilan osallistumisesta äärioikeistolaiseen tapahtumaan ja vitsailu natsiaiheilla.

Ministeripestistä eron Junnila totesi olleen välttämätöntä hallituksen jatkon ja Suomen maineen kannalta. Valtuustoaloitteen mukaan samat syyt, jotka pakottivat eroamaan ministerinpestistä, vaikeuttavat myös toimimista kaupunginvaltuuston puheenjohtajana

-Valtuuston puheenjohtajahan ei edusta vain itseään, vaan on koko kaupungin keulakuva arvoineen ja puheineen, ja hänen tulee nauttia valtuuston varauksetonta luottamusta koko vaalikauden ajan. Siksi pitää ymmärtää, että samat syyt, jotka johtivat eroon ministerin tehtävistä, samat syyt vaikeuttavat merkittävästi toimia Naantalin parhaaksi – vaikka kuinka tahtoa olisi, aloitteessa todetaan.

-Vilhelm Junnilan muuttunut julkisuuskuva on tuonut merkittävää mainehaittaa Naantalin kaupungille. Sen kanssa painivat – ei vain puheenjohtaja itse – vaan asukkaat, luottamushenkilöt sekä viranhaltijat. Myös yritykset ja yhteistyökumppanit arvioivat suhdettaan uudelleen sekä kaupunkiin että päättäjiin, aloitteessa todetaan.

Kuntalain mukaan valtuusto voi erottaa kunnan, kuntayhtymän ja kuntien yhteiseen toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Luottamushenkilöiden erottaminen tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Valtuusto päättää viime kädessä äänestämällä siitä, johtaako kunnanhallituksen esitys tai valtuutettujen aloite tilapäisen valiokunnan asettamiseen. Valiokunnan asettamisen kannalla tulee olla valtuuston enemmistö. Asian käsittely jää siihen, mikäli valiokuntaa ei aseteta.

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin mukaan kokoomuksesta tullut aloite perussuomalaisen valtuuston puheenjohtaja erottamiseksi nakertaa maan hallituksen sisäistä luottamusta.

-Olen ymmärtänyt, että perussuomalaisten ja kokoomuksen välille on syntynyt se luottamus jota tarvitaan, jotta hallitusohjelma voidaan toteuttaa tässä haastavassa ajassa. Nyt tuo luottamus on järkkynyt muutamien valtuutettujen toimesta Naantalissa. Kansanedustajaamme savustetaan ulos synnyinkaupunkinsa luottamustehtävistä, jotka hän on aina hoitanut moitteetta, piirin puheenjohtaja Jyrki Åland toteaa facebookpäivityksessään.

Aloitteen tehneen kokoomuksen Juha Haapakosken mukaan riski hallitustasapainon horjuttamisesta nousi esiin valtuutettujen keskuudessa aloitteesta käydyissä keskusteluissa.

-Jos olisimme vain olleet hiljaa ja jatkaneet kuin mitään ei olisi tapahtunut, se olisi ollut Naantalin päätöksenteolle ongelmallista, Haapakoski sanoo asiasta aiemmin uutisoineen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kyllä kaikkien pitäisi ymmärtää, että samanmielisten seurassa ja heidän arvostusta hakiessaan on aivan asiallista Junnilan tapaan ihailla hakaristejä ja nauttia 88 tervehdyksistä tai Ålandin tapaan toivoa covidin niittävän kuolemaa Varissuon maahanmuuttajissa. Samassa täysin asiallisessa kontekstissa Riikka hankki aikoinaan itsensä Mestarin arvostuksen eli mikä siitä nyt olisi tehnyt tuomittavaa. Jotkut tietenkin epäilevät, että kaikki tuo ja Schutzstaffelin rahoitusanomus on tehty kännissä ja läpällä kontekstissa. Nyt kontekstista irrotettuna asiat saadaan näyttämään asiattomilta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*